Nyhetsartikkel

16 februar 2018

– Arbeiderpartiets krav til EUs energiunion holder ikke

Arbeiderpartiet sendte onsdag seks krav til regjeringen som betingelse for at Norge skal slutte seg til EUs videre energipolitikk og deres energibyrå ACER. Magnus Marsdal advarer mot å tro på det.

– En norsk regjering kan ikke avklare hva det vil bety for norsk kraft og gass å slutte seg til EUs tredje energipakke og deres energibyrå ACER. Hvis Norge slutter seg til, vil det overhodet ikke ha noen virkning om fem år hva en norsk statsminister sa i 2018.

Det sier lederen for Manifest Tankesmie, Magnus E. Marsdal, til ABC Nyheter.

Han reagerer på nyheten om at Arbeiderpartiet har sendt et brev til regjeringen med seks vilkår for å stemme for norsk tilslutning til ACER og nye EU-lover i deres såkalte tredje energipakke.

Arbeiderpartiet krever forsikringer om at norsk energi skal beholdes på norske hender og sikre verdiskaping her i landet, at Stantetts inntekter fra kraftutveksling med utlandet også skal komme norske forbrukere til gode, og andre krav, melder Klassekampen.

Les også:   Lavine av nye EU-lover vil rase over Norge fra EUs energiunion og ACER

– Ikke engang Grunnloven er nok

AP OG ACER: – Det er ikke Erna Solberg som skal fortolke EU-retten og garantere hva EUs energiunion vil bety for Norge i framtida, sier Magnus E. Marsdal. Foto: Christopher Olssøn / Tankesmien Manifest

Vel vitende om at mandatet til EUs byråer kan bli utvidet i framtida, er Marsdals budskap altså at ingen norsk regjering kan garantere alle punktene Arbeiderpartiet reiser som forutsetninger for norsk tilslutning.

Spørsmålet om ACER er svært omstridt, blant annet i fagbevegelsen som frykter at norsk indiustris konkurranseevne kan bli svekket. Risikoen er at kraftprisene i Norge skal gå opp.

– Det vi vet helt sikkert, er at EU har ambisjoner mot prisutjevning og at redskapet blir ACER, som også skal legge seg opp i kraftkabler og infrastruktur, sier Marsdal.

I EØS-avtalen kan overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen dømme norsk politikk ulovlig etter EUs lovverk også dersom det er i strid med norsk Grunnlov og norsk Høyesterett, sa forhenværende avdelingsdirektør i ESA, høyesterettsadvokat Per Andreas Bjørgan til Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg mandag.

– Når ikke engang Grunnloven kan ha forrang i EU-retten, sier det seg selv at ingen norsk statsminister kan garantere hva ACER skal mene i framtida, bemerker Marsdal.

Les også: Statsministeren varsler ny tvil om EUs energiunion og ACER

– Ikke Erna Solberg som tolker EU-retten
– Regjeringen har tat lett på konstitusjonsspørsmålene når det gjelder suverenitetsavståelse i forbindelse med ACER, sier direktør ved ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, professor Erik Oddvar Eriksen, til ABC Nyheter.

Magnus E. Marsdal tolker Aps brev som en anerkjennelse av at det finnes noen relevante problemstillinger knyttet til kraftregimet de forsvarer.

– Det er uansett ikke Erna Solberg som skal tolke hva EU-retten skal mene i framtida, mener Magnus E. Marsdal.

Han påpeker at det er masse finjus rundt hva dagens EU-lovgivning kan pålegge Norge, og hva de vil regulere i framtida.

– Ved å gå inn i ACER, vil man gjøre kostnadene ved å gå imot en framtidig regulering Norge ikke ønsker, unødig høy, sier Marsdal.

Kommentarer

kommentarer