Nyhetsartikkel

14 februar 2018

– Rart at ingen fra regjeringen møter opp

Siste uke ble konferansen Norsk hydrogensymposium gjennomført i Tyssedal utenfor Odda, og på programmet sto en rekke norske hydrogenprosjekter, både i industriell og offentlig regi.

Foruten hydrogen innen veitransport ble blant annet maritime prosjekter, erstatning av kull i industrien, og hydrogenets plass i det grønne skiftet diskutert, skriver Teknisk Ukeblad.

Mange norske aktører innen hydrogen var samlet her for å utveksle erfaringer.
Men Nils Johan Ystanes, som sitter i arrangørkomiteen og er HR- og kommunikasjonsannsvarlig ved Tizir, undrer seg over hvorfor ingen ministere fra regjeringen, eller andre rikspolitikere tok seg bryet med å ta turen til konferansen.

Konferansen samlet det nasjonale miljøet innenfor hydrogen, og ifølge Ystanes er alle de store norske aktører på feltet representert her.

Går glipp av innspillene fra miljøet
– Når man inviterer hele energi- og miljøkomiteen, næringsdepartementet, samferdselsdepartementet, ministre, og ingen av dem møter opp til en slik konferanse syns jeg er litt rart. Det er greit at Tyssedal er et lite sted utenfor Oslo-gryta, men jeg syns de burde vært her nå for å få med seg de innspillene som kommer fra hydrogenmiljøet i Norge i dag, sier Ystanes til Teknisk Ukeblad.

Han mener at konferansen gir en mulighet for å ta temperaturen på hydrogenmiljøet i dag, og at politikerne kunne fått viktige innspill her. Ystanes er ikke i tvil om at politkeroppmøtet hadde vært bedre om temaet var batteriteknologi.

Han påpeker at statssekretær Atle Hamar i klima- og miljødepartementet deltok, og er fornøyd med at han hadde tid til å komme, men etterlyser at flere politikere kommer på banen. Ikke bare fra rikspolitikken, men også fra fylkene, forteller han.

  • Les også: Boreal og Wärtsilä samarbeider – vil designe og utvikle verdens første hydrogenfergeTror på hydrogen som næringsutvikling
   Han tror de går glipp av mulighet til å få innspill som kan bidra til å løfte hydrogen fra å bare være potensial til å bli virkelighet.

   – Her kan en utvikle næring og ikke minst skaffe arbeidsplasser. Også arbeidsplasser ute i distriktene. Jeg tror at hydrogen er et område politikerne sover litt i timen på, nå må de bli utålmodige og komme opp på et annet nivå for å få utvikling på hydrogen, sier Ystanes.

   Om det er for tidlig for politikerne, om de er redde for at det skal bli en konkurrent til elbiler, være tilleggsutgifter vet han ikke, men han håper at de er mer på hugget og ser på hydrogen fremover.

   – Ikke bare i flotte rapporter. De må ut der det skjer, de må lage konkret politikk for å få hydrogen frem, sier han.

   Beklager at de ikke kunne delta
   Lederen for energi- og miljøkomiteen i Stortinget, Ketil Kjenseth (V), sier til Teknisk Ukeblad at han bare kan beklage at de ikke har hatt anledning til å delta på hydrogenkonferansen i Tyssedal.

   Ketil Kjenseth (V) er leder for Energi- og miljøkomiteen i Stortinget. Foto: PETER MYDSKE/Stortinget

   – Dette handler ikke om at vi ikke er interessert. Venstre og jeg er opptatt av hydrogen, og jeg håper vi får til en dialog om de mulighetene som ligger i dette, sier han til Teknisk Ukeblad

   Han understreker at de ikke aktivt har valgt vekk noe, men at han ikke kjenner til invitasjon til Norsk hydrogensymposium. Kjenseth tok over som leder for komiteen i forrige uke, og viser til at det har vært en hektisk periode med tanke på at Ventre har gått inn i regjering.

   Les mer i Teknisk Ukeblad

    

    

Kommentarer

kommentarer