Nyhetsartikkel

13 februar 2018

Finansministeren: Vi skal lave energipolitik på en ny måde

Vi skal lave energipolitik på en ny måde. Det var budskabet fra finansminister Kristian Jensen på en konference torsdag.

Lars Aagaard fra Dansk Energi er enig: Energiafgifter skal i fokus, så de hjælper den grønne omstilling på vej, og så skal alle huske på, at energipolitikken skal finansieres anderledes end i dag, sier han til Dansk Energis nettsider.

Han havde ingen konkrete løfter med til de mange tilhørere, der torsdag deltog i tænketanken CEPOS’ konference om fremtidens energipolitik på Christiansborg. Til gengæld kunne finansminister Kristian Jensen (V) løfte sløret for de tanker, han og regeringen gør sig om en ny energiaftale. Og står det til ham skal vedvarende energi længere ned i pris, og vi skal bruge strømmen til mere:

– Vi har ikke haft en omkostningseffektiv energipolitik i Danmark. Men nu er der et momentum, som vi skal udnytte. Prisen på grøn energi er faldet markant, og vi skal sørge for at vedvarende energi står så stærkt, at det kan komme til at klare sig helt uden støtte.  Desuden skal vi kigge på vores afgiftssystem, da det i dag bremser den grønne omstilling, sagde Kristian Jensen.

Finansministeren nævnte, at reduktionen af elvarmeafgiften, der faldt på plads inden jul, skal gøres permanent efter 2020, og han vil ikke afvise, at en reduktion af elafgiften også kan komme i spil. Han brugte også lejligheden til at huske forsamlingen på, at energipolitikken skal finansieres på en helt ny måde, da PSO-afgiften er afskaffet. Derfor skal pengene til energipolitikken fremover findes på finansloven på lige fod med andre politikker.

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, var også blandt talerne på konferencen, og han ønsker også et andet og bredere fokus i energipolitikken:

– I den næste fase skal vi fortsætte udbygningen af vedvarende energi. Men vi skal mere end det. Vi skal sikre at efterspørgslen følger med, så vi fortrænger fossile brændsler med grøn el, der hvor vi i dag fortsat er låst fast til fortidens brændsler. Og her er de høje afgifter på el en stopklods.

Lars Aagaard pointerede ligesom finansministeren, at vi befinder os i en ny virkelighed, når vi taler om finansiering af en ny energiaftale. Derfor skal politikerne starte med finansieringen, når de sætter sig om forhandlingsbordet, da man ikke længere bare kan skrue på PSO’en til at betale dyre grønne ønsker.

– Heldigvis burde pengene være der. Med afskaffelsen af PSO har politikerne ad to omgange bedt danskerne betale mere i bundskat. Det har givet et økonomisk råderum, der kan finansiere regeringens målsætninger. Så jeg håber ikke politikerne allerede har brugt de penge.

Debatten om fremtidens energipolitik fortsætter. Dansk Energi inviterer selv til debat den 1. marts på Christiansborg om, hvordan vi får mest energieffektivisering for pengene.

Kommentarer

kommentarer