Nyhetsartikkel

26 januar 2018

Mikro-elnet blomstrer i Edisons baghave

I New York-bydelen Brooklyn handler lokale elproducenter og -forbrugere strøm direkte med hinanden takket være en moderne digital blockchain-overbygning.

På taget af sit hus i New York-kvarteret Park Slope i Brooklyn står Daniel Power og fortæller om sit solcelleanlæg. Daniel er indehaver af en lokal boghandel og et lille forlag. Som sådan er han et godt billede på det Brooklyn, mange turister kender: en bydel sammensat som et puslespil af små overlappende lokalsamfund med uafhængige handlende, der producerer og sælger håndbrygget øl, lokalt dyrkede grøntsager, bøger – og nu også strøm.

På den anden side af East River, blot et par kilometer væk, var Pearl Street for 135 år siden centrum for en moderne revolution, da Thomas Edison i september 1882 for første gang kunne tænde lyset fra de nye generatorer i gadens kraftværk. I starten leverede Edisons elselskab strøm til kunder i en lille radius, men forretningen voksede hurtigt, og i dag bærer New Yorks energiselskab, Consolidated Edison – eller Con Ed, stadig hans navn.

Det er ikke småting, der kræves for at holde USA’s største by i gang. New York City brugte i 2015 knap 90 terawatt-timer (TWh) strøm. Det svarer til cirka tre gange Danmarks årlige forbrug. El, som primært produceres på fire store atomkraftværker og 64 gaskraftværker i byens opland. Men i fremtiden kan en langt større andel komme fra byens egne hustage, håber Daniel Power, hvis efternavn næsten gør hans interesse i det lokale elsystem for oplagt:

”Alle nabolag har brug for én til at gå først. Jeg besluttede mig for at installere solceller for et par år siden, og se bare: Nu har min nabo valgt at gøre det samme. Så på den måde bygger vi langsomt et fællesskab”, forklarer han. Han er hovedpersonen i én af de mange små videoer, som Brooklyn Microgrid, et nyt opstarts-projekt, har produceret for at udbrede budskabet om lokalt produceret grøn el.

3 bud på peer-to-peer energi

  • I Holland lader PowerPeers private købe og sælge strøm direkte via internettet.
  • I Tyskland eksperimenterer Sonnen, der udbyder husstandsbatterier, med blockchain til at stabilisere elnettet lokalt i samarbejde med den systemansvarlige TenneT.
  • I danske Trekroner uden for Roskilde er DTU i gang med forskningsprojektet The Energy Collective, der med 11 mio. kroner i støtte fra ForskEL udforsker, hvordan husstandes elproduktion og elforbrug kan kobles sammen ved hjælp af blockchain.

Indflydelse fordeles på nye måder

Brooklyn Microgrid er blevet til som et samarbejde mellem den lokale it-virksomhed LO3 Energy, Con Ed og Siemens. LO3 Energy har udviklet den digitale blockchain-teknologi, der er i mikronetværkets hjerte.

De tilmeldte Brooklyn-borgere kan købe og sælge strøm direkte fra hinanden via det lokale elnet. Som forbruger kan man via en app selv vælge, hvor meget strøm man ønsker fra lokale solceller, og hvor meget man er villig til at betale. Samtidig kan deltagerne i realtid se, hvor meget de forbruger, sparer og eventuelt tjener, ligesom app’en kan fortælle præcist, hvilken nabos solceller der producerer din strøm.

”Det, vi gør, er at fordele indflydelse i elmarkedet til steder, hvor den ikke har været før. Så nu kan folk selv vælge, hvordan man vil deltage i markedet. Eksempelvis ved at handle direkte fra bruger til bruger”, kunne direktør for LO3 Energy, Lawrence Orsini, fortælle ved en konference i foråret på det verdenskendte universitet, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Samtidig, fremhæver Orsini, er det lokale netværk en måde at gøre energiforsyningen robust.

Fællesskab og nabohjælp

I 2012 ramtes New York af orkanen Sandy, der afbrød strømmen til næsten én million elkunder. Heraf måtte nogle vente i mere end en uge på at få strømmen igen. Efter stormen blev LO3 Energy hyret af Con Ed til at udvikle en løsning, så intakte elnet kunne fungere lokalt, også selvom det overordnede elnet var ude af drift, eksempelvis efter en katastrofe som Sandy. Det blev kimen til mikronetværket i Brooklyn.

Men måske er det især den lokale appel, der har fået Daniel Power med. For ham er det især sammenholdet om det lokale, der gør Brooklyn specielt, og som derfor gør ham til en stor fortaler for Brooklyns nye netværk af lokale elproducenter og -forbrugere, koblet sammen af Edisons gamle elnet – med en moderne digital blockchain-overbygning.

”Folk vil gerne hjælpe hinanden og arbejde sammen om lokale og bæredygtige ting, som gør området til et bedre sted at bo, forklarer han”, mens han viser rundt mellem grønthandlere, barer og boghandlere i Park Slope.

FAKTA

En Blockchain-applikation er et netværk af computere, der løbende annoncerer og verificerer transaktioner. En fælles liste over alle transaktioner er lagret hos de enkelte deltagere i netværket. På den måde kan transaktioner ikke forfalskes, fordi det vil stride imod den ”fælles hukommelse”. Netværket er derfor ikke afhængigt af en central myndighed, der bærer ansvaret. Det gør blockchain til en effektiv bogføringsløsning, der allerede ses flere steder i finansverdenen og nu også inden for energisektoren.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Energi .

Kommentarer

kommentarer