Høysesong for ekstremvær
«Ylva», «Aina», «Birk» og «Cora». Fire ekstremvær på halvannen måned. – Er det tilfeldig at så mange av ekstremværene kommer akkurat nå?
Hvis vi ser på oversikten over ekstremvær fra tusenårsskiftet frem til nå, så ser vi at de aller fleste ekstremværene kommer i januar og desember, mens det er veldig få ekstremvær i perioden april til august, skriver YR.
EKSTREMVÆR 2000-2017:
Været vårt styres av høytrykk og lavtrykk, der lavtrykk gir vind og nedbør, mens høytrykk ofte gir pent vær og roligere vindforhold.
Her kan du lese mer om lavtrykksutvikling.
Dannes på polarfronten
Lavtrykkene dannes på grensen mellom den varme luften fra ekvator og den kalde polarluften. Denne grensen kalles polarfronten. Hvor kraftig et lavtrykk blir, styres hovedsaklig av hvor stor temperaturforskjellen mellom den kalde og den varme luften er.
Utover høsten begynner dagene å bli kortere og vi mottar stadig mindre varme fra solen. Polområdene får mye mindre solinnstråling enn områdene rundt ekvator fordi solvinkelen er mindre over polene på denne tiden sammenliknet med om sommeren.
Nord for polarsirkelen har man mørketid. Dette gir større temperaturforskjell og dermed potensiale for kraftigere lavtrykk.
Høst og vinter er høysesong
Som en følge av dette innleder høsten høysesongen for kraftig vind og vær. Sesongen varer til ut på senvinteren hvor temperaturforskjellen igjen avtar.
Ekstremvær er ekstremt kraftige lavtrykk, og et ekstremværvarsel kan bli sendt ut dersom man venter kraftig vind, mye nedbør, høy vannstand (stormflo, høye bølger), snøskredfare og/eller en kombinasjon av disse.
Fra og med 1995 har ekstremværene blitt navngitt. I løpet av 2018 vil vi innføre fargekoder for å varsle ekstremvær.
Kilde: yr.no