Utsettelsen ble vedtatt i et styremøte i Statnett sist torsdag. Samtidig ble kostnadsrammen for prosjektet økt med 25 millioner kroner. Før styremøtet var oppstarten planlagt til oktober 2018.

«Det et godt tegn at prosjektet gis et utvidet rom til å rette feil som oppstår under markedstesten. Det er også positivt for bransjen at Elhub-oppstarten utsettes til etter at AMS-utrullingen skal være ferdig», kommenterer Asle Strand, direktør i KS Bedrift Energi.

  • Vi i KS Bedrift Energi har argumentert for at en utsettelse til 2019 er ønskelig. Utsettelsen reduserer risikoen for nye, omfattende utsettelser og kostnadssprekker. Mens dette ville påført bransjen ytterligere utgifter, mener vi risikoen ville økt for at hele prosjektet vrakes, skriver KS Bedrift Energi på sine nettsider.

«Det er viktig at prosjektet nå holder seg innenfor den nye, utvidede kostnadsrammen», påpeker Strand.

Oppstarten av Elhub var opprinnelig planlagt til oktober 2016. I september anslo Tor Bjarne Heiberg, daglig leder i Elhub, at kostnaden var økt med 15 prosent til 660 millioner kroner. Dette inkluderer ikke de indirekte kostnadene bransjen påføres av utsettelsene og av å måtte stå stand-by over tid.

Heiberg opplyser om at prosjektet har hatt en positiv utvikling siden sommeren. Europower skriver at forslaget til ny oppstartsdato skal oversendes til NVE, som skal forskriftsfeste ny dato for overgang til Elhub.