Nyhetsartikkel

11 desember 2017

Eaton sertifiserer norske elektrikere for energilagring i hjemmet

På nyåret lanserer Eaton energilagring for hjemmet og går i gang med å utdanne montører og installatører. 1500 norske elektrikere har allerede fått en første introduksjon til det som omtales som «verdens viktigste teknologi» akkurat nå, skriver Eatin i en pressemelding.

Før sommeren reiste Eaton landet rundt i sin xStorage Residential Truck for å opplyse norske elektrikere om energilagring for hjemmet. Hele 1500 fagfolk var innom det rullende demosenteret og interessen for Eaton xStorage Home, som lanseres til våren, var stor.

– Vi har allerede fått inn de første forhåndsbestillingene og mange av våre partnere har også meldt seg på våre sertifiseringskurs. Her blir det stor pågang og fullt trykk allerede rett over nyttår. Vi gleder oss til å bli blant de aller første som tilbyr energilagring for hjemmet i det norske markedet, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge.

En helt ny teknologi for norske hjem
Selv om teknologien er ny i norske hjem, er den velutprøvd i næringsbygg og blant strømleverandører. Nå får også privatpersoner muligheten til å lagre strøm lokalt, noe som gir mange fordeler.

– For de som har installert solcellepaneler, eller vurderer å gjøre det, er oppsiden stor. Ved å installere Eaton xStorage Home får man mulighet til å lagre overskuddsenergi fra solcelleanlegget og bruke denne ved behov. Andre som vil ha stor nytte av teknologien er blant annet de som har kjøpt elbil, men som har for lite strøminntak til boligen til å dekke energibehovet, forteller Helsingeng.

I Norge er vi spesielt utsatt da disse nye tyngre lastene på nettet vårt gjerne er utviklet for ett trefase TN-nett med 400. I Norge må disse lastene ofte fordeles over to faser på vårt 230V IT-nett, noe som gir utfordringer med store enkeltlaster som skaper skjevbelastning og støy på nettet. På samme måte kan induksjonstopper og hurtigvarmere for varmtvann skape utfordringer.

Smart utnyttelse av dynamiske strømpriser
I disse dager installeres nye smartmålere i hele landet, noe som øker behovet for energilagring i hjemmet. Med nye målere følger dynamiske strømpriser, og med lagringskapasitet installert kan norske forbrukere kjøpe strømmen når den er på sitt billigste, lagre den og bruke den når det måtte passe dem. Uten å måtte tenke på prisen. Resultatet blir lavere strømregninger og sikker strømforsyning.

– Stadig flere steder er det også sånn at strømnettet er sprengt og ikke tåler mer belastning enn forbrukstoppene gir i dag. For disse stedene, gjerne øysamfunn eller avgrensede geografiske områder, vil energilagring kunne løse et kapasitetsproblem, uten at dyr infrastruktur må bygges ut. Med lokal energilagring kan strømdistribusjonen fordeles jevnt over hele døgnet, uavhengig av når den brukes, sier Helsingeng.

En ny kategori i Norge
– Vi er svært glade for at Eaton xStorage Home har blitt så godt mottatt blant norske elektrikere. Vi gleder oss til å ta en helt ny kategori til Norge, og synes at det er på tide at også norske forbrukere får mer råderett over egen energibruk. Det er en liten revolusjon på gang, og vi i Eaton er stolte over å lede an med energilagring for norske hjem. Vi har også spennende løsninger for sameier og borettslag, avslutter Helsingeng.

Hvorfor energilagring?

  • Bedre kapasitet for de med lite strøminntak til boligen
  • Mulighet til å kjøpe strøm når den er billig, og bruke den når man vil
  • Mulighet for å lagre overskuddsenergi fra solcellepanel, vindkraft etc.
  • Løser kapasitetsproblem for øysamfunn og andre geografisk avgrensede steder, uten å bygge dyr infrastruktur
  • Ny innovativ teknologi som åpner for nye måter å styre energibruk på

Kommentarer

kommentarer