Ny dagsrekord i spotmarkedet
Mildere temperaturer, tysk forhandlingsoppbrudd og ny informasjon om svensk kjernekraft er hva som påvirker kraftprisene denne uken.
Lavere temperatur og en reaktor ute av drift i Sverige var nok til å sette ny dagsrekord for spotmarkedet i Norden i år. Tirsdag nådde systemprisen 44,49 €/MWh, men allerede onsdag var prisen ned 30 prosent.
Markedet venter at prisen skal falle ytterligere frem mot helgen.
Desember-kontrakten opp
Mye nedbør og vind, og milde temperaturer preger prisene mot slutten av denne uken. Vinterlige værprognoser for resten året har også trukket desember-kontrakten noe opp.
Lenge leve kjernekraften
Grunnet nye kostbare sikkerhetskrav på kjernekraft, har det i lengre tid vært usikkerhet om hvor mange av de svenske reaktorene som vil fortsette å produsere energi etter 2020. Vi har allerede fått høre at alle tre reaktorene på Forsmark og den siste gjenlevende reaktoren på Oskarshamns får livsnødvendige investeringer og fortsette produksjonen i mange år.
Forrige uke falt de siste brikkene i den svenske kjernekraftsatsingen på plass. Da kom nyheten om at to av reaktorene på Ringhals kjernekraftverk får investeringer som gjør at de også skal produsere i mange år til. Dette var nok en ventet beslutning. For markedet har ikke reagert noe særlig på denne nyheten.
Utsetter nedleggelsen
I tillegg opplyste eieren av Ringhals kjernekraftverk at nedleggelsen av to andre reaktorer er utsatt med ca. seks måneder. Disse skal stenges som planlagt før nye sikkerhetskrav innføres i 2021. Dette kan nok ha vært med på å trekke ned prisene for 2019- og 2020-kontraktene, sammen med svakere kullpriser gjennom den siste uken.
Økt tysk usikkerhet – lavere risiko
Det tyske markedet reagerte med å redusere prisene for 2020 og utover da det ble kjent at regjeringssamtalene i Tyskland hadde brutt. Det har vært frykt for at partiet Bündis 90/Die Grünen (De Grønne) skulle få stor innflytelse i en eventuell regjering, så det har vært priset inn et risikopåslag.
Kraftprisene i Tyskland vil kunne trekkes vesentlig opp av de politiske tiltakene som den tyske regjeringen etter hvert må enes om. Dette vil også påvirke kraftprisene i Norden.
Usikkerheten knyttet til de tyske regjeringsforhandlingene ikke har vært større enn de er nå. Men, noe av risikopåslaget ble fjernet etter at regjeringspartiene gikk hvert til sitt. Det er enda ikke kjent hvordan de videre forhandlingene vil bli.
Det har med andre ord vært en begivenhetsrik uke, med nyheter som har trukket i forskjellige retninger og på forskjellige steder i horisonten.
Grafene fra dagens sending kan lastes ned her