Mer vindkraft fører til større strømprissvingninger om vinteren
Produksjon og etterspørsel bestemmer strømprisen. Samtidig gjelder det å følge med på prisene du blir tilbudt fra strømselskapet.
Om vinteren går det med mer strøm til lys og varme enn på sommerstid, og strømprisene endrer seg i takt med temperaturen.
Forbrukerrådet anbefaler deg å sikre at du ikke har en urimelig strømavtale nå når det blir kaldere ute. De mener det er viktig at strømleverandørene også sørger for å varsle forbrukerne direkte om prisendringer.
– Det skjer dessverre ikke alltid og det holder ikke at strømleverandører nevner prisøkningen med liten skrift på sitt eget nettsted, sier hun.
Forventer høyere strømpris i vinter
Strømprodusentene selger strøm til selskapene på en nordisk kraftbørs, kalt Nord Pool Spot, og prisene i strømmarkedet bestemmes av tilbud og etterspørsel på denne børsen.
– Prisene ut til forbrukeren vil svinge i takt med kraftbørssvingningene, sier Julie Hæhre, kommunikasjonssjef i Hafslund Strøm AS, Norges største strømleverandør til privat- og bedrfitsmarkedet.
Det er vanskelig å spå strømprisene, men markedsaktørene har sine egne prognoser som ligger åpent.
– Markedet forventer at strømprisene i desember og første kvartal av 2018 vil være på 32 øre, som er litt høyere enn i fjor, sier Ole Haugen, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.
Tilsvarende periode forrige år hadde nemlig en strømpris på 27,7 øre.
Vinden blåser prisene opp og ned
Om sommeren produseres det strøm i alle kraftverk ettersom vannet renner forbi, som er billig produksjon, mens om vinteren er produksjonen ofte dyrere.
Vinden kan, derimot, variere fra dag til dag. Dette fører videre til at strømprisen endrer seg mer om vinteren enn før, ifølge Haugen. For ti år siden var strømkildene mer forutsigbare, når vi fikk strøm kun fra vann, kull- og kjernekraft.
– Varierende vær fører også til prissvingninger. Varme vinterdager fører til mindre strømbruk og lavere priser, sier Haugen til DinSide.
Gjennomsnittsprisen vil likevel ikke endre seg så mye, ifølge Energi Norge.
Spotpris gir ikke varsel
Som strømkunde kan du enten ha en spotpris- eller fastprisavtale. I overkant av 50 prosent av nordmenn har førstnevnte.
Ved spotprisavtale svinger prisene med kortsiktige endringer i etterspørsel og produksjon, og strømprisen fastsettes hver dag klokka 12:00.
– Spotprisavtale gir ikke daglig beskjed om endringer i strømprisen. Dersom påslaget på toppen av spotprisen endres, derimot, skal du få beskjed, da dette er avtalt, sier Haugen.
Med fastprisavtale skal du få beskjed om prisendringer uansett, med mindre du har sagt til strømselskapet at du ikke ønsker slik informasjon.
Hafslund framholder at de alltid varsler om prisendringer, samt at de prøver å informere om hvilke årsaker som ligger bak endringene i prisvarsler og nyhetsbrev de sender til sine kunder.
I fjor høst gjennomførte Forbrukerombudet et tilsyn med ti forskjellige strømselskap, hvor det ble undersøkt om avtalevilkårene og nettsidene til selskapene følger markedsføringsloven og angrerettloven.
Åtte av ti strømselskap fikk brev om å gjøre større eller mindre endringer i avtalevilkårene. Hafslund var ikke ett av dem.
Det er lov å prute
Strømkunder har sterke rettigheter, og det er fullt mulig å prute på prisen du får tilbudt.
– Spør gjerne om selskapet du benytter kan «matche» prisen til en som kan levere strømmen rimeligere, sier Uthaug i Forbrukerrådet.
Energi Norge anbefaler deg å sammenligne strømpris fra ulike selskap, men at du er nøye med å sammenligne like avtaler.