Norske solgründere fikk milliardkontrakt i Iran
Få dager etter Trumps varsler om skjerpede sanksjoner mot Iran, har et norsk solenergiselskap inngått en milliardavtale med landet. Og flere avtaler ventes.
Det norske selskapet Saga Energy har inngått en femårsavtale med det iranske selskapet Amin Energy Developers.
Avtalen ble undertegnet i den norske ambassadørboligen tirsdag og har ifølge Norges ambassadør i Teheran, Lars Nordrum, en verdi av 2,5 milliarder euro, drøyt 23 milliarder kroner.
– Iran har sagt at de ønsker å øke andelen fornybar energi, og vi har lenge jobbet for at norske selskaper kan gå inn og gjøre den jobben, sier Gaute Kolnes Steinkopf, rådgiver for Saga Energy og en av dem som har tilrettelagt for avtalen, til NTB.
Flere selskaper med avtaler
Rune Håland, som sitter i styret til Saga Energy og som også har vært med som tilrettelegger, sier arbeidet med avtalen startet for tretten dager siden. Ifølge han er det flere norske selskaper som skal inn i Iran.
Steinkopf sier de har jobbet med å få på plass avtaler i sju måneder.
– Utfordringen har vært å sikre at vi har godkjenning fra iranske myndigheter, men både de og den norske ambassaden har vært flinke til å tilrettelegge, sier han.
Statssekretær i Utenriksdepartementet, Marit Berger Røsland (H), sier utsiktene for norske aktører i Iran er lovende.
– Det er stor aktivitet og interesse fra norske bedrifter spesielt i sektorer som fisk, oppdrett, olje og gass, fornybart, shipping og diverse infrastrukturprosjekter, sier hun til NTB
- (TU Ekstra) Dette ser han etter: Scatec-direktør skal løfte frem norsk grønn energi
Ungt gründerselskap
Saga Energy ledes av elektroingeniør Jan Erik Vikeså. Dagens Næringsliv skrev i fjor sommer at han opprettet selskapet i 2015, og satset for fullt etter at han i 2016 sto uten jobb på grunn av nedbemanningen i oljebransjen.
I henhold til avtalen Saga Energy nå har inngått i Iran, skal det etableres en rekke solcelleparker rundt omkring i Iran, og disse skal til sammen produsere opp mot to gigawatt. Det tilsvarer strøm til omtrent tre millioner husholdninger.