Nyhetsartikkel

11 oktober 2017

Regjeringen vil ha bilavgift som bare omfatter Tesla

Regjeringen vil gjøre tunge elbiler opptil 70.000 kroner dyrere. Det bekrefter kilder til NRK.

I statsbudsjettet for 2018, som legges frem torsdag morgen, vil regjeringen legge inn en vektkomponent i pris- og avgiftsfastsettelsen. Det bekrefter kilder bekrefter til NRK.

Tesla er den eneste elbilen som er så tung at den rammes av avgiften, som vil variere fra 7000 til 70.000 kroner avhengig av vekt, skriver Aftenposten, som også var først ute med saken.

Det var Aftenposten som var først ute med lekkasjen.

– Dette er distriktsfiendtlig og pendlerfiendtlig, raser Bellona-leder Frederic Hauge til NRK.

– Ja, nå er jeg forbanna. Dette vil gjøre det vanskeligere å nå 2025-målet og det sender et signal til bilindustrien om at man ikke er interessert i store elbiler, fortsetter han.

Bellona-lederen kjører selv en Tesla og har gjort det i flere år.

Jantelov-forslag
Elbiler og ladbare hybridbiler utgjør nærmere 20 prosent av bilene på veien i Norge i dag, og i fjor utgjorde de 40 prosent av det totale bilsalget. Det viser tall fra Elbilforeningen.

Mye skyldes de økonomiske fordelene, som lav årsavgift, halv firmabilbeskatning og muligheten til å bruke kollektivfelt. De slipper også engangsavgift og moms ved kjøp.

– Det er en katastrofe for veldig mange som har bestilt bil. Dette er et jantelov-forslag.

– Nå svekkes elbilens konkurranseforhold i Norge. Det er snakk om veldig mye penger og mange er avhengig av å ha hengerfeste på elbilen, sier Bellona-lederen.

Hansson: – Ikke kluss
Lekkasjene blir heller ikke tatt godt imot at Miljøpartiet de Grønne.

– Ikke kluss med elbilavgiftene. Ikke start med å sende doble signaler. Det er fortsatt kjempeviktig å holde trøkket oppe for at folk skal kjøpe elbil og ikke fossilbil, sier MDGs Rasmus Hansson.

– Det man i første omgang heller kan se på er tiltak som får generelt folk til å kjøre mindre bil, også elbil, sier han.

Marius Holm, leder av Miljøstiftelsen Zero mener det hele er ren taktikk fra regjeringens side.

– Avgift på elbil må selvfølgelig komme en gang, men det må følge en forutsigbar plan, som sikrer at elbiler forblir konkurransedyktige mot de forurensende, ved at forurensende biler blir tilsvarende dyrere, sier Holm.

teslax
Det er bare de tyngste Tesla-modellene som rammes av den nye avgiften. Bilen på bildet, Tesla Model X, er den aller tyngste.Foto: Justin Sullivan / AFP

Lettere elbiler fritatt
De andre insentivene for elbiler skal videreføres, og lettere elbiler skal fortsatt være fritatt for engangsavgift.

Elbiler slipper også bompengeavgift, men det kan snart endre seg.

– Her må Venstre og KrF gå sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV og stoppe dette, avslutter Hauge.

Hverken KrF eller Venstre vil kommentere saken ovenfor NRK onsdag kveld.

Kommentarer

kommentarer