Nyhetsartikkel

05 september 2017

Avgift rammer datasentres overskuddsenergi til lokalsamfund

Dobbeltbeskatning bremser grønne energiprojekter, mener branchen. Minister lover at se på problemet.

Apples datacenter i Viborg og Aabenraa vil opfange overskudsvarmen fra serverne og sende det ud, så det kan opvarme hjem i lokalområdet. Men overskudsvarme er i dag pålagt en afgift, hvis den genbruges til fjernvarme.  Og det lokale fjernvarmeselskab betaler afgift for at bruge el, når en varmepumpe hæver temperaturen i overskudsvarmen, så den kan sendes ud i stuerne.

Dansk Fjernvarme mener, at det er at skyde sig selv godt og grundigt i foden.

«Der er behov for, at vi får væltet den mur af afgifter, der i dag hindrer effektiv udnyttelse af overskudsvarmen,» siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en kommentar. Det er absurd, at man i stedet for at lune folks stuer med genbrugsenergi må skaffe varmen fra andre kilder ved eksempelvis at bruge naturgas eller biomasse.

Apples to datacentre samt Facebooks i Odense vil kunne levere varme nok til at opvarme Aarhus, Odense og Viborg tilsammen ifølge Dansk Fjernvarme. Kim Mortensen mener, at løsningen er at reducere elafgiften til kollektive varmepumper til det halve af, hvad den er i dag.

«Jeg vil opfordre ministeren og Folketinget til hurtigst muligt at få lavet dette målrettede indgreb og reduceret elafgiften på kollektive varmepumper,» siger Kim Mortensen. Ifølge Dansk Fjernvarme er mængden af brugbar genbrugsvarme fra industri og erhvervsliv, der i dag går til spilde, større end det samlede årlige fjernvarmeforbrug i Aarhus.  Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) lover at se på det i det kommende energiforlig.

«Der er ikke god fornuft i, at overskudsvarmen bare bliver sendt op og ikke bliver brugt til at sikre den lokale varmeforsyning. Det gælder ikke bare Aabenraa, men også andre arbejdspladser i Danmark,» siger han.

Kommentarer

kommentarer