Regjeringen vurderer krisehjelp til Norske Skog
Statsminister Erna Solberg (H) er bekymret for situasjonen for gjeldstyngede Norske Skog og vil vurdere om det er mulig å gripe inn.
– Dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene, vil vi selvsagt gjøre en grundig vurdering av hva som kan gjøres, sier Solberg til Dagens Næringsliv.
– Vi skal ha et profesjonelt statlig eierskap. I enkelte selskaper er det mulig å gripe inn, men det er for tidlig å si før en gjennomgåelse av dette er ferdig, fortsetter hun.
Norske Skog har lenge slitt i et fallende avispapirmarked og har dessuten stor gjeld etter mange oppkjøp. I mai hadde selskapet en rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner.
Fredag i forrige uke kom meldingen om at Norske Skog igjen utsetter fristen for å komme i mål med en refinansiering.
– Vi arbeider utrettelig for å legge til rette for dialog og diskusjoner mellom kreditorer for
å kunne presentere et revidert transaksjonsforslag som oppnår de viktigste målene vi satte oss da prosessen ble startet. Vi håper at et revidert transaksjonsforslag som har sterk støtte, kan bli annonsert innen relativt kort tid, sa konsernsjef Lars P. Sperre, i en børsmelding.
– Konkurs uunngåelig
Styreleder Henrik Christensen i Norske Skog bekreftet overfor Dagens Næringsliv at det ene lånet er i mislighold.
– Dersom vi ikke får kreditorene til å bli enige om en løsning med konvertering av gjeld, så er konkurs for morselskapet nær sagt uunngåelig, sa han.
Norske Skog-styret la 2. juni frem sitt forslag til refinansiering. Da var 15. juni foreløpig akseptdato og endelig akseptfrist var satt til 29. juni.
Deretter ble endelig akseptfrist forlenget til 12. juli, før den tidligere denne måneden ble skjøvet til 31. juli.
Kan sitte igjen med brøkdel
For to uker siden varslet Norske Skog at selskapet har mottatt to forslag om refinansiering. Det første forslaget er fremmet av en majoritet i selskapets to største obligasjonslån på 320 og 100 millioner euro. Forslaget innebærer at kreditorene vil sitte igjen med 75 prosent av selskapet. De eksisterende aksjonærene vil sitte igjen med 5 prosent.
Det andre forslaget til restrukturering er fremmet av eierne i to mindre lån på 61 millioner dollar og 148 millioner euro. I dette vil kreditorene sitte igjen med 85 prosent av selskapet, mens resten fordeles mellom obligasjonseiere og aksjonærer.
Begge forslagene vil gjøre at eksisterende aksjonærer vil sitte igjen med en brøkdel, om forslagene blir godkjent.