Vindkraftens nye venner er Goldman og Google
Globale gigantselskaper tar lederskap i det grønne skiftet, og er blant de fremste kjøperne av ren energi. Det gir håp, mener vindutbyggeren Zephyr.
Allerede før Tellenes vindpark i Rogaland var bygget, var 12 års strømproduksjon solgt.
Kjøperen var teknologigiganten Google, som skal bruke kraften i sine europeiske datasentre. Samtidig tok gigantfondet Blackrock over eierskapet av prosjektet.
– Den store fordelen er at kraftprisen er satt, noe som gir forutsigbarhet for prosjektets inntekter. Det gir alle parter trygghet om at prosjektet kan realiseres, sier direktør Olav Rommetveit i vindutbyggeren Zephyr til E24.
Tellenes vindpark har 50 turbiner på 3,2 megawatt hver og vil produsere en halv terawattime ren energi i året. 35 turbiner er satt opp til nå, og neste uke setter utbyggerne strøm på de første turbinene.
Vindkraft på land i Norge koster for tiden mellom 10 og 11 millioner per megawatt.
Nå gjør flere gigantselskaper det samme som Google, både i USA og Europa.
I fjor ble 40 prosent av USAs kraftkontrakter innen vindkraft signert av kommersielle bedrifter, opp fra 5 prosent i 2013, skriver Reuters, som viser til den amerikanske vindkraftorganisasjonen AWEA.
I tillegg stod de for 10 prosent av market for storskala solprosjekter, opp fra null to år tidligere, ifølge GTM Research.
– Veldig, veldig positivt
Nylig inngikk det sveitsiske storselskapet Nestlé en 15-års avtale om kraftkjøp fra det skotske vindprosjektet Sanquhar.
Den svenske møbelgiganten Ikea kjøper derimot vindprosjekter direkte, og har siden 2009 brukt rundt 14 milliarder kroner på 327 vindmøller og 700.000 solpaneler.
– Det viser at det er en økende forbrukerbevissthet. Store industriforbrukere ser ut til å bli mer opptatt av hvor de får kraften sin fra. Det er veldig, veldig positivt, sier Rommetveit.
Store aktører
I en oversikt fra Bloomberg New Energy Finance er det Amazon, Google, Microsoft og Norsk Hydro som topper listen over de selskapene som kjøpte mest kapasitet for ren energiproduksjon i fjor.
At Hydro er med på listen skyldes trolig Fosen-prosjektet som er på 1.000 megawatt og koster 11 milliarder kroner, hvor Hydro forpliktet seg til å kjøpe 1 terawattime strøm årlig fra 2020 til 2039.
Andre store aktører som har kjøpt ren energi på langsiktige kontrakter er Microsoft, Facebook, Dow Chemical, General Motors, Goldman Sachs, USAs energidepartement, 3M og WalMart.
Sammen med kostnadskutt og mer konkurransedyktig kraft bidrar denne trenden fra de store selskapene til å opprettholde investeringene i fornybar energi, også i USA.
Både gigantselskaper og en rekke delstater i USA har ambisiøse klimamål, noe som står i kontrast til president Trumps ønske om å trekke USA ut av Paris-avtalen om klima.
Les mer: Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres
Årsakene til trenden
Noe av grunnen til at store selskaper gjør fornybarinvesteringer kan være at de ønsker et image som rene og bærekraftige. Blant annet har mange av Google og Apples datasentre vært drevet på kullkraft.
Det er også billigere enn før. Kostnadene for ren energi har gått kraftig ned. I fjor ble det installert 161.000 megawatt fornybar energi i verden, som er ny rekord til tross for at investeringene falt med 23 prosent fra året før til 242 milliarder dollar.
Finansgiganten Goldman Sachs sa nylig i en rapport at fornybar energi i Europa, særlig vind, vil være konkurransedyktig med fossil energi innen seks år, ifølge The Street.
Goldman anbefaler blant annet aksjer i danske Vestas, en av verdens største produsenter av vindturbiner.
Støtter 100 prosent fornybart
Mange av verdens største selskaper har blitt med på initiativet RE100, og forpliktet seg til å drive 100 prosent på ren energi.
Her er både Ikea, Apple, Google, Facebook, Walmart, Goldman Sachs, Microsoft og General Motors medlemmer. Også norske Elopak og DNB er med i RE100.
Saken fortsetter under annonsen.
Investeringsbanken Goldman Sachs varslet 12. juni at det hadde inngått en avtale med NextEra Energy om å kjøpe kraft på en langsiktig kontrakt med et vindprosjekt på 68 megawatt i Pennsylvania.
Finansgiganten har en plan om å kjøpe fornybar strøm som tilsvarer 100 prosent av eget forbruk innen 2020.
– Vi ønsker å bli en leder i utviklingen av fornybar energi, sa Goldmans konsernsjef Lloyd Blankfein.
Goldman eier for øvrig også en andel i danske Dong Energy som er verdens største havvindutbygger.
Matprodusenten General Mills signerte i juni en avtale om åkjøpe strøm i 15 år fra vindprosjektet Cactus Flats i Texas, en vindpark på 150 megawatt som Renewable Energy Systems står bak.
Vindkraft i General Motors
Bilprodusenten General Motors har et produksjonsanlegg i Arlington, Texas hvor det rulles ut 1.000 SUV-er hver dag.
Og det gjør selskapet med vindkraft i ryggen.
GM har skrevet under en kontrakt med EDP Renewables om 14-årige strømleveranser av 30 megawatt av en total kapasitet på 250 megawatt fra vindprosjektet Hidalgo i Texas, USAs ledende vindstat.
– Vi i GM ønsker å skape verdier og styrke lokalsamfunnene der vi bor og arbeider, sier GMs fornybarsjef Rob Threlkeld ifølge den amerikanske vindkraftorganisasjonen AWEA.
– Vi er ved et punkt hvor vind og sol er blitt mainstream-teknologi, sier han.
Kilde: E24.no