Første bølgekraftverk som leverer strøm til kraftnettet
Et fullskala pilotanlegg for bølgekraft utenfor Runde er nå koblet inn på strømnettet.
Svenske Waves4Power står bak kraftverket på 100 kW som siden 2. juni har levert kraft inn på det ordinære nettet.
Konserndirektør Ulf Lindelöf er strålende fornøyd. Selskapet har jobbet i mange år med utvikling, prøving og feiling. Nå er en viktig milepæl nådd, skriver Teknisk Ukeblad.
I ett år har bøyen blitt testet utenfor Runde på Sunnmøre. Etter noen modifikasjoner er bøyen satt i drift og leverer kraft til Tussa, som har konsesjon på bølgekraftverk og eier nettstasjonen på stedet.
– Vi er veldig stolte av hva vi har fått til. Samarbeidet med norske leverandører og aktører har vært veldig god og viktig for å realisere prosjektet, sier Lindelöf til Teknisk Ukeblad.
- Svensk gjennombrudd: For første gang leveres bølgekraft til strømnettet
Bøyekraft og sykkelpumpe
Bølgekraftbøyen Wave-EL
Høyde: 35 meter
Diameter: 8 meter
Effekt: 100-200 kW
Prinsipp: Bøyene beveger seg opp og ned i bølgene rundt et 30 meter langt rør, forsynt med et stempel som holder 400 tonn vann i ro. Bevegelsesenergien omdannes via hydraulikk til elektrisitet i en generator. Strøm går via spesialkabel til havbunnstransformator og videre inn på kraftnettet.
Bølgekraftverket er basert på en bøye, Wave-EL, som er forankret til havbunnen med fire elastiske tau. Bøyen er cirka 35 meter lang og har en diameter på åtte meter.
Prinsippet likner en sykkelpumpe.
Inni bøyen er det et langt vertikalt rør, åpen i begge ender og med et stempel på 3,5 meter i diameter. Røret rommer cirka 400 tonn vann og står så å si stille. Bøyen beveger seg opp og ned i bølgene rundt røret.
Via et hydraulisk system overføres bevegelsesenergien til elektrisk strøm i en generator. Siemens har levert generator og styringssystem.
For å lage et helt kraftverk, kreves flere bøyer som knyttes sammen i et knutepunkt, en hub med transformator, før distribusjon til nettet.
En hub med 10 tilknytningspunkter er allerede på plass, knyttet til land via en 3 kilometer lang kabel.
Les mer i Teknisk Ukeblad