Nyhetsartikkel

23 mai 2017

Tre skarpe: Derfor har vi europarekord i elafgifter

Danmark har blant Europas laveste elpriser. Alligevel betaler betaler danske kunder mest for deres strøm i hele Europa, skriver Dansk Energi i en pressemelding.

Torsten Hasforth, chefkonsulent i Dansk Energi, svarer på tre skarpe spørgsmål om elafgifterne.

I 2016 betalte en gennemsnitlig dansk husstand ca. 2,3 krone per kWh strøm, viser nye tal fra EU’s statistiske bureau, Eurostat. Dermed har Danmark Europas højeste forbrugerpriser på el. Det til trods for, at danske elkunder nyder godt af et af EU’s mest effektive elnet og af hård konkurrence på elmarkedet, der presser priserne ned. Samlet er ’den rene elpris’ i Danmark, det vil sige prisen for strøm og betaling til elnettet, blandt de laveste i Europa.

Danskernes høje elregning skyldes den høje beskatning på elforbrug, der i dag udgør knap 60 procent af elregningen. Men hvorfor betaler vi så høj afgift? Og er der noget positivt at sige om den høje elafgift i Danmark? Vi har spurgt chefkonsulent i Dansk Energi Torsten Hasforth.

Hvorfor er de danske afgifter på el så høje?
Det tror jeg ikke, der findes en god forklaring på i dag andet end, at afgifterne bruges til at hente en del af statens provenu. Elafgiften blev oprindeligt indført for at få danskerne til at spare på strømmen, som dengang kom fra kul. I dag er hovedparten af vores el blevet grøn, men vi har stadig den høje afgift. Det giver et samfundsøkonomisk tab, når afgiften ikke står mål med elproduktionens skade på miljøet. Eller sagt med en økonoms ord, så overstiger elafgiften langt eksternalitetsomkostningerne ved elproduktion.

Er elafgiften en grøn afgift?
Nej. CO2-indholdet i vores strøm er mere end halveret på 10 år, og det fald vil fortsætte med de kommende års udbygning af den grønne energi. Alligevel er el beskattet hårdere end eksempelvis olie, gas, benzin og diesel. Derfor kan man ikke kalde elafgiften grøn. Tværtimod hæmmer afgiften på nogle områder omstillingen til et samfund, hvor vi udskifter fossile brændsler med effektive varmepumper og elbiler.

Elafgiften er vel med til at finansiere vores velfærd?
Det er den. Men en høj elafgift er en ineffektiv måde for staten at finansiere sit provenu på. Det er en pointe, som Det Økonomiske Råd flere gange har gjort opmærksom på. De høje danske afgifter på el fører til flere forvridninger i økonomien end for eksempel en skat på indkomst. Så det kan godt være, at elafgiften går til velfærd, men samlet set betyder den mindre velstand. De penge kunne hentes bedre af staten på anden vis.

 

Kommentarer

kommentarer