Nyhetsartikkel

30 mars 2017

Lys framtid for dansk energieksport

Onsdag presenterte den danske regjeringen sammen med Dansk Energi og Dansk Industri en ny strategi for dansk eksport på energiområdet.

Målet er at fordoble den årlige eksport af energiteknologi til over 140 milliarder kroner i år 2030. Det er første gang, at Danmark får sådan en strategi på energiområdet og det har en kæmpestor politisk betydning, mener Dansk Energi.

Danmark eksporterer hvert år energiteknologi for mere end 70 milliarder kroner, og det beløb kan blive langt større på sigt, mener regeringen og energibranchen. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), minister for udviklingsarbejde Ulla Tørnæs (V) og Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, var blandt talerne, da den nye eksportstrategi onsdag blev præsenteret på et pressemøde hos State of Green i København.

– Stor ros til regeringen for at sætte det her initiativ i verden. Det handler jo om milliarder af kroner til det danske samfund. Vores eksport af energiteknologi er allerede af afgørende betydning for dansk økonomi, men energi kan sagtens blive en endnu bedre forretning for Danmark – i takt med at resten af verden netop nu omstiller deres energisystemer, siger Lars Aagaard.

Lars Aagaard mener, at eksportstrategien er af historisk betydning for energipolitikken i Danmark.

– Det banebrydende i dag er, at regeringen nu tager fat på et arbejde, der peger fremad og som har en utrolig vigtig symbolsk betydning. Det er ikke bare et arbejde og et område, som andre i fremtiden vil kunne tage af bordet uden videre. Fremadrettet arbejder vi strategisk med eksport af energi i Danmark, og det er det afgørende, siger Lars Aagaard.

Danmark eksporterede i 2015 energiteknologi for 71,4 mia. kroner, en smule mindre end rekordåret 2014, hvor tallet var 74,3 mia. kroner. Den danske eksport af energiteknologi er vokset med cirka 7 procent om året siden 2000 og flere end 56.000 mennesker arbejder med energi i Danmark.

Kommentarer

kommentarer