I KS Bedrift og DEFOs nettariffutvalg løp diskusjonen fredag i forrige uke. Det er mange måter en ny tariffstruktur kan organiseres på, og bransjen er delt i spørsmålet.

«Flere viktige prinsipper må oppfylles. For det første må vi sikre at selskapene får nok inntekter. For det andre må tariffene sende reelle prissignaler til kunden, slik at man får flyttet last. Og for det tredje må den nye strukturen være forholdsvis enkel å forklare til strømkundene», kommenterer Asle Strand, fagsjef i KS Bedrift Energi, til KS Bedrifts nettsider.

Utvalgsmedlem Pål Rønning, administrerende direktør i Flesberg Elektrisitetsverk, forklarte fordeler og ulemper ved effekttariffering i løpet av møtet.

Flere modeller utredes
Seniorrådgiverne Velaug Mook og Bjørnar Fladen i NVE deltok i møtet. NVE utreder for tiden flere ulike modeller. Blant disse er

  • Målt effekt, hvor kunden prises på bakgrunn av det høyeste effektuttaket,
  • Time of use hvor døgnet deles inn i ulike prissoner,
  • Et sikringsbasert fastledd,
  • En abonnert effekt, som kan minne om et bredbåndsabonnement.

Etter planen skal NVEs arbeid på tariffstrukturen ut på høring før sommeren, sannsynligvis sammen med endret forskrift til anleggsbidrag.

Kombinasjoner mulig
Mook understreket at det ikke er gitt at NVE vil innføre én spesiell modell. Det kan godt tenkes bedriftene får en valgfrihet.

KS Bedrift mener flere av modellene NVE utreder kan være gode. Blant annet mener vi at også en time of use-modell, hvor døgnet deles inn i ulike prisperioder, kan være hensiktsmessig. Denne modellen var ikke inkludert i NVEs konsepthøring i 2015.

 

Tormod Stene, nettsjef i Nordmøre Energi, leder KS Bedrift og Defos nettariffutvalg

Kilde: KS Bedrift.no