Nyhetsartikkel

14 februar 2017

Svensk systemoperatør priser vannkraften

Energi Norges utvalg for produksjon, energi og klima (PEK) var mandag på besøk hos Svenske Kraftnät for å diskutere utfordringene i det nordiske energisystemet. Generaldirektør Mikael Odenberg la stor vekt på den regulerbare vannkraftens betydning i fremtiden.

PEK er på to dagers reise til Stockholm for å møte aktører fra myndigheter, næringsliv og organisasjoner. Målet er å forstå svensk energipolitikk bedre.

I møtet med systemoperatøren Svenska Kraftnät pekte generaldirektøren på utfasingen av kjernekraften frem mot 2030 som en betydelig utfordring for energisystemet, samtidig som store menger variabel vindkraft fases inn, skriver Energi Norge på sine nettsider.

– Han understreket at utfordringene for kraftsystemet ikke dreier seg om å skaffe nok energi, men å sikre nok fleksibilitet når den styrbare kraftproduksjonen i Sverige skal fases ut og erstattes med mye væravhengig produksjon, sier Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge.

Nøkkel til omstilling
Konklusjonen var at den regulerbare vannkraften blir nøkkelen i omstillingen, sammen med fleksibilitet på forbrukersiden.

– Fokuset på fleksibilitet gjorde at Odenberg så et langt større behov for norsk regulerbar vannkraft fremover, og særlig etter 2040, sier Hjørnegård, og legger til at generaldirektøren var skeptisk til en ny periode med elsertifikater for å møte utfordringene.

Hjørnegård synes møtet med Svenska Kraftnät var både lærerikt og nyttig for utvalgsmedlemmene som skal gi råd til Energi Norge om strategiske veivalg og prioriteringer innenfor områdene fornybar energi, klima og miljø.

– Vi har et felles marked og må ha kunnskap om hva som skjer i Sverige for å kunne bidra til et velfungerende kraftmarked og kraftsystem i fremtiden, avslutter Hjørnegård i en kommentar fra Stockholm.

Kilde: Energi Norge

Kommentarer

kommentarer