Trump går løs på kunnskap og klima
Sol trumfer det fossile med sysselsettingsrekord i USAs kraftbransje, CO2-kutt i Europas elproduksjon og BP avskriver elbilen som gamechanger.
Oljeindustrien har fått sitt de første dagene med Trump. Beslutningen om å reversere Obamas beslutninger om å stoppe oljerørledningene Keystone og Dakota Access Pipeline kom umiddelbart, og reguleringer skal bort.
Professor i miljøvitenskap ved universitetet i Stockholm – Johan Rockstrøm – analyserer situsjonen og lufter sine bekymringer i et interessant intervju med SVT Nyheter. USAs ledende klimaaktivist og prisbelønt skribent, Bill McKibben, kom denne uken med en lesverdig gjennomgang av hva vi kan forvente oss av Trump og hans kunnskapsfornektende stab og hvordan tilbakeslaget for klimaet kan og bør møtes. Artikkelen har tittelen: «The New Battle Plan for the Planet’s Climate Crisis» og er publisert på nettstedet Rolling Stone.
SOLID REKORD FOR SYSSELSETTING i SOL: Vi gir oss ikke helt med Donald Trump ennå, og håper at han tar seg tid til å få presentert hovedtallene i den nyeste rapporten fra US Department of Energy (DOE) som ble lagt frem denne uken. Trump har mang en gang gått til angrep på incentiver knyttet til utrullingen av fornybar energi, men denne rapporten viser at nettopp solindustrien bidrar med betydelig verdiskaping i form av et økende antall arbeidsplasser i USA. I rapporten kommer det frem at solenerginæringen i 2016 sto for flere jobber innen amerikansk kraftproduksjon enn olje, kull og gass til sammen. Solenergi sysselsatte 374 000 mennesker i kraftbransjen 2016, en økning på 25 prosent fra året før. Tallet sammenlagt for fossil energi var 187 117 sysselsatte innen kraft, ifølge rapporten som omtales i The Independent.
CO2-NEDGANG I EUROPAS KRAFTSEKTOR: Vi holder oss i kraftsektoren litt til, nå i Europa. Nye tall om Europas kraftsektor i 2016 kom denne uken i analysen «Energy Transition in the Power Sector in Europe: State of Affairs in 2016» – utgitt av Agora Energiewende (Berlin) og Sandbag (London). Her lover vi bortimot 40 sider med snaddermat for energinerder og andre som har glede av å grave seg ned i grundige, solide analyser av hvordan vi ligger an i energiomstillingen i Europa. Hovedtallene viser at utslippene fra kraftsektoren i EU falt med 4,5 prosent i 2016, hovedsakelig fordi kull er byttet ut med gass, særlig i Storbritannia. Økningen i fornybar energi var liten, men i rapporten heter det at massive prisfall på offshore vind og solceller gir håp om større vekst fremover.