Nyhetsartikkel

22 desember 2016

Sørg for sikker julefeiring

Julen er høytid for kos, men dessverre også for brann. Det er mange gode råd for å unngå at det brenner hjemme hos deg. Ta en sjekk av julebelysningen du har og ikke stress slik at du glemmer mat på komfyren.

Levende lys, julelys, tørrkoking, ledninger og overbelastning er typiske ting du bør være oppmerksom på. Oddny Kristin Midtbø i Det lokale eltilsynet hos Lyse gir deg disse sikkerhetstipsene:

1. Bruk kun julebelysning når du er til stede
2. Se etter CE-merker når du kjøper elektriske produkter
3. Unngå å koble på for mange stikk-kontakter eller ledninger på samme punkt
4. Skjøteledning som brukes ute må være dimensjonert for utebruk
5. Ta jevnlig ettersyn av elektrisk utstyr som brukes ute
6. Ha alle sanser åpne. Lukt, lyd og blinking fra lys er tegn på at noe kan være feil
7. Ikke stress så mye at du glemmer at komfyren står på.

– Desember er den måneden der det er flest branner. Det er også en tid der folk kanskje er mer stresset enn ellers. Da er det ekstra viktig å være forsiktig når det gjelder bruk av elektrisitet, sier Oddny Midtbø.

Hun sier at de ofte ser at folk bruker strømpadder og skjøteledninger uten å tenke seg om. Ut fra en stikkontakt i veggen kan det fort bli for stor belastning, og da er det risiko for at ledningen kan smelte og ta fyr. Overbelastning kan også skje hvis flere elektriske produkter på samme kurs brukes samtidig for eksempel på kjøkkenet.

Kjøkkenet er også stedet der mange branner oppstår. Det aller viktigste er å ikke forlate komfyren når det kokes mat, særlig hvis det er margarin, olje eller smult i gryten.

På Elsikkerhetsportalen til Lyse finner du mange gode tips og råd for en sikker julefeiring.

Kilde:Lyse Enegi

Kommentarer

kommentarer