Nyhetsartikkel

21 desember 2016

EU’s miljøministre mødtes om ETS-reform

Mandag mødtes EU’s miljøministre i Bruxelles for at diskutere, hvordan prisen på CO2-udledninger i EU’s kvotesystem, ETS, kan skubbes i vejret – dog uden at finde fælles fodslag.

Sidste uge stemte Europa-Parlamentets magtfulde miljøudvalg for en ambitiøs holdning til en reform af EU’s kvotesystem, ETS. Blandt andet ønsker udvalget en tidligere og hurtigere overflytning af de mange overskydende CO2-kvoter til den såkaldte markedsreserve, MSR.

Mandag var turen kommet til EU’s miljøministre, der mødtes i Bruxelles. Mødet blev overværet af EU’s energikommissær, Miguel Arias Canete, som opfordrede medlemslandene til hurtigt at nå til enighed om en holdning, så forhandlingerne med Europa-Parlamentet kan gå i gang.

– Jeg må opfordre EU’s medlemsstater til at søge en hurtig afklaring af deres fælles position, så trialogfasen med Europa-Parlamentet kan gå i gang tidligt næste år, sagde Miguel Arias Canete og fortsatte:

– Det er nødvendigt at foretage en effektiv reform af kvotemarkedet. Af hensyn til vores klimaforpligtelse fra Paris, og ikke mindst af hensyn til vores virksomheder, som vi skylder en klar politisk horisont, så de ikke skal træffe investeringsbeslutninger uden at kende til kvotemarkedets fremtid.

Det slovakiske formandskab har gjort det klart, at man støtter en styrkelse af MSR. Det skal skabe en knaphed på CO2-markedet, der kan drive kvoteprisen i vejret, og dermed øge incitamentet til grønne investeringer. Det samme arbejder Danmark for, fortalte ambassadør Vibeke Pasternak Jørgensen på mødet:

– For Danmark er det meget vigtigt, at vi arbejder for at nedbringe det generelle kvoteoverskud. Danmark støtter derfor tiltagene for en ambitiøs markedsstabiliseringsreserve. Samtidig bør man se på alle muligheder for en generel reform af kvotemarkedet.

Afstemningen i Europa-Parlamentet i sidste uge sendte et stærkt folkeligt mandat for de videre forhandlinger, mener Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi. Men intet er vundet før Rådet også er enige:

– Rådet er ofte mere konservative inden for ETS end parlamentet. Samtidig har Storbritannien historisk været en stor fortaler for kvotesystemet, men er nu på vej ud af EU. Så det bliver en hård kamp – og derfor er det glædeligt, at Danmark og ikke mindst at den danske regering har meldt ud, at man ønsker en strukturel reform af kvotesystemet, siger Anders Stouge og afslutter:

– Nu skal alle gode kræfter samles for at sikre et højt ambitionsniveau.

Til nytår går formandsskabsstafetten videre fra Slovakiet til Malta, der skal lede forhandlingerne om reformen af kvotesystemet. Her skal Europa-Parlamentets forhandlere nå til enighed med EU’s medlemsstater, før reformen kan træde i kraft.

Kommentarer

kommentarer