Nyhetsartikkel

23 oktober 2016

Ser kraftpris opp i 40 øre innen 2030

Det svenske krafthandelsselskapet Bixia ser for seg et betydelig hopp i kraftprisene i Norden etter 2019, blant annet som følge av stenging av kjernekraftverk.

I sin nylig publiserte langtidsprognose legger Bixia til grunn at elektrisitetsprisen i det nordiske markedet vil ligge på gjennomsnittlig 26 svenske øre per kilowattime i 2016-2019, for så å stige til 30/kWh øre i 2020 og 40 øre/kWh i 2030.

«Hovedgrunnen er Vattenfalls beskjed om stengning av Ringhals 1 og 2, samt at Bixia regner med at også Oskarshamn stenges før 2020», heter det i langtidsprognosen.

– I våre langtidsprognoser veier vi inn ulike scenarier, men uansett hvilken som slår til, vil det nordiske markedet bli preget av kraftig forsterket energibalanse frem til 2019, sier sjefanalytiker Anders Engkvist i Bixia i en kommentar til prognosen.

Vindkraft og kjernekraft
Han fremholder at dette i første rekke skyldes utbygging av fornybar elektrisitet, i hovedsak vindkraft, men også av finsk kjernekraft.

– Deretter får vi en sterkt forringet energi- og effektbalanse, på grunn av stengning av tre kjernekraftverk, og økt eksport via nye kabelforbindelser, sier Engkvist.

Bixia har lagt til grunn en eurokurs på 9 svenske kroner i sine prognoser.

I et såkalt miljøalternativ regner Bixia med betydelig høyere priser på utslippsretter og elektrisitet. Prisene på CO2 blir da så høye at en reduksjon i utslippene skjer i form av omstilling fra kull- til gasskraftproduksjon.

Industriens egenproduksjon
De seneste årene har vært preget av en reduksjon i kraftforbruket i industrien, i første rekke i papir- og tremasseindustrien. Årsakene er en kombinasjon av finanskrise og økt energieffektivisering.

– Ifølge det svenske statistiske sentralbyrået SCB har industrien kraftforbruk i Sverige falt med tre prosent det seneste året. Fremtidig strømforbruk kan holdes tilbake av mer egenprodusert elektrisitet blant konsumentene. Det er mulig at vi i vår prognose har undervurdert konsekvensene av fremtidig mikroproduksjon, sier Anders Engkvist.

Bixia venter at kraftprisene fremover kommer til å variere mer gjennom døgnet. Når det er våte år i Norden kan det tidvis ble lave priser, fordi store mengder fornybar energi presser prisene utover de vannkraftvolumene som finnes i systemet.

Vindkraft er prispresseren
Samtidig vil prisene bli holdt nede også i tørrår, takket være mer vindkraft.

– At prisene vil variere mye mer gjennom døgnet, skyldes i første rekke mye mer vindkraft i fremtiden. Dette kan vi se tegn til allerede i dag, hvor vindkraften tydelig har presset ned strømprisene i perioder med kraftig blåst, sier Bixias analysesjef

Kommentarer

kommentarer