Nyhetsartikkel

16 oktober 2016

Kundens nye muligheter

Det nordiske energimarkedet er på vei inn i en stor, grønn snuoperasjon. Det kan smarte strømkunder tjene på, skriver Andreas Myhre, LOS Energy

Vi møter høye bølger i energimarkedet framover
En ny global klimaavtale løfter fornybarsatsingen, mens kjernekraften kuttes og teknologien snur gamle vaner på hodet. Statkraft og Vattenfall tar allerede massive nedskrivninger på sine europeiske kull- og gassanlegg i årets andre kvartal. De tyske energikjempene RWE og E.On leverte solide overskudd i år etter år.

Nå har det snudd
Begge har mistet 75 prosent av børsverdien på kort tid. Hvordan skal vi forstå det som skjer nå? Det handler om store omlegginger, og store muligheter. Det kan det også gjøre for deg som strømkunde.

Hva skjer?
Verden skal på dugnad for nye klimakutt: Den ambisiøse Paris-avtalen forplikter de rike landene til å hjelpe de fattige å nå det globale målet. Startskuddet gikk for en global intensivering av satsingen på fornybar energi. Konklusjon: Vi vil se mer og mer fornybar energi i energimarkedet.

Klokkene ringer for atomkraften
Både Vattenfall og Eon har annonsert at de vil stenge ned en rekke nordiske atomreaktorer frem til 2020, samtidig som EU stiller stadig strengere krav til sikkerhet ved nye anlegg. Konklusjon:Vi vil se mindre og mindre kjernekraft i energimarkedet.

Bilindustrien legger om
Alle de store produsentene satser på alternativer til bensin og diesel. Batteriene overlever nå bilen, sier Nissan. Med dagens bensinpriser gjør det elbilen konkurransedyktig, selv uten avgiftsfritak eller andre støtteordninger. Konklusjon: Vi vil se enda flere elbiler på veiene våre, og alle må ha strøm.

Vi er i et digitalt kappløp mot fremtiden
Nintendo doblet aksjekursen i løpet av noen sommeruker. Pokémon Go overrasket alle, og kickstartet en ny bølge med augmented reality. Datautviklerne kommer til å overraske oss igjen og igjen. Konklusjon: Installasjonene i huset ditt kan gi deg et smartere hus raskere enn du tror.

Hvor ender dette?
Utviklingen øker stadig takten: Nye solceller på taket, nye sol- og vindparker i Norge, lite kjernekraft, smarte styringssystemer i huset, brukte elbilbatterier i kjelleren og masse grønn el i stikkontakten. Den stabile kjernekraften erstattes med den mer ustabile, men fornybare energien fra sol og vind.

Samtidig er vi alle avhengig av å være påkoblet. Det er nær utenkelig å navigere gjennom hverdagen uten å være på nett. Strømstans er et helt uaktuelt scenario for de fleste. Men mye av den fornybare energien er ustabil, den avhenger av sol og vind som kommer og går. Den mest stabile fornybare ressursen er vannkraften. Den vil ligge der som et sikringsbatteri.

Den viktigste og mest verdifulle tjenesten i det grønne energimarkedet, blir forsikringen om at det alltid vil være strøm i kontaktene våre.

Hva gjør du med dette?
Det er her du kan ha en mulighet:Kan du bruke litt mindre strøm en kort periode, og heller selge din strøm til noen andre som trenger den akkurat nå? Kan du se for deg å gå for batteridrift hjemme i korte perioder?

Løsningene er her allerede. Smarthus-teknologi kan gjøre deg i stand til å bli privat strømleverandør. Da går man fra å være en tradisjonell forbruker til å bli en selger av fleksibel kraft og effekt, i et marked som etterspør dette mer enn noen gang. I dag er det en litt uvant fremtidsvisjon. I morgen kan det være sunt bondevett.

Den grønne fremtiden
Vi kjenner historien fra mange bransjer, der teknologien snudde opp ned på det vante bildet, raskere enn noen hadde trodd. Nå er det energibransjens tur til å ta steget inn i den grønne, fleksible fremtiden. Og der blir du og dine valg viktigere enn noen gang.

Kommentarer

kommentarer