Nyhetsartikkel

11 september 2016

ELFORSK: Firmaer udvikler bedre ventilation til lejligheder

Nye eller ny-renoverede boliger med god isolering og moderne vinduer er så tætte, at der skal ventilation til for at forebygge skimmelsvamp og dårligt indeklima.

Fire danske virksomheder og en række forskere er nu i fuld gang med at udvikle en økonomi- og kvalitetsbevidst energieffektiv løsning – eksempelvis til etageboliger i almene boligselskaber. Et første produkt kan være til salg sidst på året.

– Skakter og rørføringer kan være dyrt og pladskrævende, så vi er ved at udvikle ventilationsenheder, der blot kræver et hul i væggen, og som genvinder varmen fra lokalet, fortæller projektleder Anders Lund Jansen fra Sustain Solutions i en artikel bragt i HVAC Magasinet.

Decentrale ventilationsenheder findes allerede på markedet, men med 1,2 mio. kr. i støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program og betydelig egenfinansiering forsøger Sustain Solutions sammen med sine partnere at kreere et markant bedre produkt, både hvad angår energieffektivitet, fjernelse af fugt, design samt pris.

Netop i disse uger arbejder parterne på højtryk for at teste forskellige muligheder i laboratoriet på DTU. En af nøglerne til succes er at udvikle en varmeveksler i passende længde og med de rette materialer.

– Vi har fået støtte fra ELFORSK til over de næste to år at udvikle et produkt, der skubber til grænserne for det mulige. Der går nok lidt ingeniør i det, men ambitionen er helt klart at nå frem til en kommerciel og smuk ventilationsenhed, der er let at styre og interessant for boligforeninger, siger produkt- og salgschef Charlotte K. Larsen fra Sustain Solutions, der primært arbejder med energirenoveringer og vedvarende energi rettet mod boligselskaber.

Energieffektiv ventilation i bygninger er et vigtigt område for ELFORSK-programmet, der har et årligt budget på 25 mio. kr. og for nylig har udgivet ’Den lille blå om ventilation’ med en masse gode og gratis råd.

Kommentarer

kommentarer