Nyhetsartikkel

31 august 2016

Vindkraftsorder för miljarder

Vestas är på väg att slutföra en affär i Egypten. Värdet är 19 miljarder.

Vinkraftstillverkaren Vestas aktiekurs rusade iväg med närmare fem procent när den danska nyhetsbyrån Ritzau i går skrev om ett meddelande från danska Energi-, försörjnings- och klimatministeriet där det framgick att klimatminister Lars Christian Lilleholt (V) rest till Egypten för att stötta Vestas svenske koncernchef Anders Runevad i slutförhandlingarna.
Avsiktsförklaringen om affären väntas dock inte undertecknas förrän efter besöket.

Brohuvud in i Afrika
– Avtalet har en stor strategisk och ekonomisk betydelse för Danmark, och det skulle inte förvåna mig om det kommer att kunna avläsas direkt på betalningsbalansen när det förhoppningsvis är i hamn. Med avtalet kan vi skapa ett brohuvud in i Afrika för danska energiföretag. Det är en kontinent med tillväxt och ett enormt energibehov som vi har ett stort intresse av att komma in på, skriver energiminister Lars Christian Lilleholt i en kommentar.

Målet är 12 procent vindkraft
Vestas väntade Egyptiska avtal gäller landbaserade vindkraftverk på upp till 2,2 GW och till ett värde upp till 15 miljarder danska kronor, motsvarande 19 miljarder svenska. Enligt Ritzau är Egypten på väg mot en grön omställning av energiproduktionen. Det officiella målet är att 20 procent av landets elproduktion ska komma från förnybara källor år 2022, varav vindkraft ska stå för minst 12 procent.

Kommentarer

kommentarer