Nyhetsartikkel

30 august 2016

Sydbank: Elsam-avgjørelsen peker ut retningen i langstrakt sag

Analytiker hos Sydbank forventer at en endelig avgjørelse i Elsam-saken vil trekke ut i tid, fordi dommen bliver anket uansett hvem som vinner.

Men første dom kan blive en viktig indikator på hva det endelige utfallet blir, sier han.

Investorerne vil kigge med, når Sø- og Handelsretten tirsdag afgør skyldsspørgsmålet i den såkaldte Elsam-sag om konkurrencemisbrug.

Afgørelsen bliver dog langt fra det sidste punktum i sagen for Dong, der opslugte Elsam i 2006, forudser Sydbank-analytiker Morten Imsgard. Han betegner afgørelsen som en mellemregning.

«Det, man skal huske på, er at Sø- og Handelsretten ikke er den sidste retsinstans. Jeg forventer, at uanset udfaldet bliver sagen anket,» siger Morten Imsgard.

Samtidig er det blot skyldsspørgsmålet og ikke spørgsmålet om en eventuel erstatning, som bliver afgjort, påpeger han. Dong har hensat 298 mio. kr. med tillæg af procesrenter fra erstatningssagens begyndelse til dækning af eventuel erstatning, men der er et mismatch mellem hensættelsen og det, som modparten kræver:

«Dem, der har stillet kravet, kræver omkring 7 mia., så fordi der er så stort spænd mellem, hvad de to parter mener, at en eventuel erstatning skal være, så har det selvfølgelig investorernes interesse. Derfor er det klart, at investorerne vil vægte rettens ord, især hvis de peger i retningen af, at Dong kan blive kendt skyldig,» siger analytikeren.

Dongs avsettelser er baseret på Konkurrencestyrelsens opgørelse af forbrugertabet i perioden 1. juli 2003 til 31. december 2006. En dom, der går Dong imod, vil ikke give anledning til at ændre hensættelsen, sagde Dong i en meddelelse fredag.

Sagen handler om, hvorvidt Elsam misbrugte sin dominerende stilling på markedet for engrossalg af fysisk el i Vestdanmark i perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2006. Det er 1106 elforbrugere og Energi Danmark, der i 2007 anlagde sagen mod Elsam med krav om erstatning for lidt tab.

Kommentarer

kommentarer