Nyhetsartikkel

30 august 2016

Dong er enda en gang kjent skyldig i Elsam-sag

Fusjonspartneren og det tidligere Elsam er kjent skyldig i svindel med elpriser i en årelang tvist av Sø- og Handelsretten i København.

Nå kan en milliardregning være på vei til Dong, skriver Energy Watch.

Sø- og Handelsretten har netop kendt Dong Energys gamle fusionspartner Elsam skyldig i en årelang tvist om markedsmisbrug i Jylland og på Fyn.

Det er tredje gang, at Dong får rettens ord imod sig. Nu vil det vise sig, om Dong vælger at anke afgørelsen.

Af domsresumeet fremgår det, at Dong:

«… i perioden fra den 1. januar 2005 til den 30. juni 2006 misbrugt sin dominerende stilling på det vestdanske marked for engrossalg af fysisk el til i et ikke-ubetydeligt omfang at opnå priser, som indebar en overtrædelse af konkurrencelovens § 11 og artikel 102 TEUF.»

Afgørelsen tirsdag er kulminationen på godt ti års juridisk tovtrækkeri.

Sagen drejer sig om, om det tidligere elselskab Elsam brugte sin størrelse til at presse markedspriserne på el kunstigt op for dermed at snyde kunder i Jylland og på Fyn i perioden mellem 2005 og 2006. Dong overtog ved den store energifusion i juli 2006 elsams elkunder og dermed også de eventuelle forpligtelser i skikkelse af retssager.

Listen over sagsøgere tæller over 1.100.

De mener, at svindlen griber ind i både spotmarkedet, det finansielle marked og regulérmarkedet/balancemarkedet.

Dong har allerede fået stadfæstet en dom imod sig, der drejer sig om perioden 2003 til 2004, men den aktuelle afgørelse drejer sig altså om i alt 1.487 timer i perioden fra 2005 til 2006. Ankesagen, som Sø- og Handelsretten nu har taget stilling til, stammer oprindeligt fra Konkurrenceankenævnet, hvor Dong sidste gang ankede sagen i 2008.

Strid om skade
Op til afgørelsen har en af de store diskussioner været, hvor store økonomiske konsekvenser sagen kan få for Dong. Energikoncernen mener ikke, at man har gjort noget galt, men man har ud for et forsigtighedsprincip afsat 485 mio. kr. til at dække en eventuel erstatning.

Heraf er cirka 180 mio. kr. renter.

På den anden side af bordet mener sagsøgerne, at Dong kan forvente at skulle betale 4,4 mia. kr., hvis man endeligt bliver kendt skyldig i markedsmisbrug. Med renter kan regningen komme helt op på syv, mia. kr., lyder det fra sagsøgerne.

Lægger op til anke
Flere iagttagere af det danske elmarked har spået, at sagen ikke vil slutte med Sø- og Handelsrettens afgørelse i dag.

«Jeg forventer, at uanset udfaldet bliver sagen anket. Bliver Dong dømt skyldige, går jeg ud fra, at de anker det. Bliver Dong frikendt, går jeg ud fra, at modparten anker,» har Sydbanks aktieanalytiker Morten Imsgard således forklaret Ritzau Finans.

Dong Energy har i en meddelelse fra sidste uge forklaret, at sagens udfald ikke vil ændre koncernens økonomiske stilling.

 

Kommentarer

kommentarer