Nyhetsartikkel

24 august 2016

«Komfyr» som bruker solenergi

Fra solcellene på hyttetaket får du strøm og oppvarming, men skal du ha høytemperaturvarme til steking og koking må du ty til ved eller gass.

På NTNU arbeider en professor med en boks med oppladbar stekeovnsvarme som kan bli tilgjengelig i alle hytter og hjem.

«Offgrid» energisystemer, altså systemer som ikke er koblet opp mot strømnettet slik som en avskåret hytte med solceller på taket, krever metoder for å lagre energi.

Elektrisitet kan som kjent lagres i batterier, og solvarme blir ofte lagret som varmtvann. Hva som generelt mangler er varmebatterier med tilstrekkelige og konstante temperaturer for koking og steking. Det vil si rundt 200 grader.

— Et slikt varmelager bør være en naturlig del av systemer for solceller som er tilgjengelige for husholdninger, mener professor Ole Jørgen Nydal ved NTNU – Institutt for energi- og prosessteknikk, til Forskning no.
I sollaboratoriet i Varmetekniske laboratorier ved NTNU arbeider Nydal med en koker som lagrer overskuddstrøm i form av varme på om lag 200 grader. Denne kokeren kan brukes både til å steke og koke med, men også til oppvarming i for eksempel en hytte.

Les mer i Forskning.no

N

Kommentarer

kommentarer