Nyhetsartikkel

03 desember 2021

Juleølguiden 2023 – 27. årgang: De sterkeste juleølene

Les gjerne Julølguiden på mobilen.
Årets beste blant de sterkeste juleølene:

Ringnes Julebokk
Sterkøl – 9,0 volumprosent alkohol

Ringnes

Dette ølet var årets overraskelse i 1999 og var noen år det sterkeste juleølet som ble brygget i Norge. Lovforbudet mot å brygge sterkere øl enn sju volumprosent alkohol ble fjernet i 1999, og Ringes slo til med denne maltbomben. Svakere øl enn dette er blitt skjemt av en mer eller mindre tydelig spritaktig smak, som henger igjen i ganen når ølet er svelget. (Som f eks Carlsbergs Elefantøl). For å unngå det har Ringnes valgt et bokkøl, masse karamellmalt med lakrissødme, avtrykk av kaffe og krydder og brygget et malttungt, dyprød farget øl med en solid bitter smakstone, søtlig maltpreg, rikelig humlet og en behagelig ettersmak. Årets versjon er veldig god. Kan drikkes sammen med kaffe og kaker (prøv sjokoladekake). Bryggeriet vil gjerne markedsføre dette kraftige ølet som et alternativ til conac til kaffeen. Det kan gjerne drikkes etter kaffeen, men jeg foretrekker det som en fordrink. Men dette sterke ølet egner seg ikke til å bli servert i store glass. Det bør serveres i store conac-glass.

Årets nest beste blant de sterkeste juleølene:

Aass Vellagret Juleøl
Klasse F – 9,0 
 volumprosent alkohol 

Aass Juleøl Premium er blant vår gamle favoritter. I 2009 slo vårt eldste bryggeri til med en nydelig kraftversjon på 9 volumprosent alkohol. Det er en smaksbombe i karamellmalt og bitre smakstoner. Ølet har et mørkt skum som dekorerer glasset med nydelige brüsselkniplinger når skummet siger nedover glasset. Et sikkert kvalitetstegn på et vellykket øl. Smaken har overflod av sødme, nøtter, svisker, karamell og bitterhet. Vellagret Juleøl i år har vel mye bitterhet for noen ganer. Aass Juleøl Premium er en overflod av smak, som samtidig er balansert. Dette er et øl du drikker uten noe til eller som makker til en akevitt mens høytiden ringes inn. Eller i godt lag i mørke førjulskvelder.
Bryggeriet anbefaler en serveringstemperatur på 14 grader Cecius. Dersom det serveres for kaldt, vil ikke smaksløkene få med seg nyansene i smaken i dette smaksrike ølet.


Årets tredje beste blant de sterkeste juleølene:

Tannjul
Sagene Brygeri
8 volumprosent alkohol
Klasse F

Svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet har et mørkt skum, en kompleks smak med fristende smakstoner av sjokolade, lakris, vanilje, appelsinskall og rom. Ølet har mye sødme og karamellmalt og vil passe godt sammen med smaksrike juleretter. Ølet er middels fruktig og har en markert bitterhet. Du kan også prøve det til torsk og lutefisk med smaksrikt tilbehør. Eller til sjokoladekake. Prøv og du vil bli overrasket. Ølet kan også drikkes aleine eller med en akevitt.

Sterke utfordrere

Ylir Julebrygg
Ægir Bryggeri
7,0 volumprosent alkohol

Lys brun, uklart øl med nesten hvitt skum. Ølet har en balansert smak med en overvekt av bitre smakstoner. De bitre smakstonene sitter lengst igjen i den lange ettersmaken. Ølet er vinøst og fruktig.
Smakstoner av allehånde, kardemomme, nellik, ingefær, sitrus og iste. Og smakstoner av anis, kardemomme og allehånde. Passer til julemat, men spesielt til fisk og fugl.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Klasse F – 7,5 volumprosent alkohol.
Carlsberg

Et mørkt øl, dypt gyldenbrunt øl med middels skum. Dufter av humle og fersken med hint av karamell og gjær. God fylde og lengde med fin bitterhet. Et velbalansert øl med god sødme. Bryggeriet opplyser at ølet er gjæret to ganger, siste gang med tilsetting av sviskejuice for å gjøre ølet enda fyldigere og runder i smaken. Ølet har en rik sødme med smak av karamell og et lett røstet preg. Avstemt biterhet og fruktighet med innslag av sitrusfrukter, kanel, vanilje og lakris. Anbefalt serveringstemperatur 8-12 grader C. Passer godt til and, gås, oster og desserter. Anbefales til mat.


Ashes to ashes 
Salted caramel Choc chip Cookie stout
Amundsen  Brewery
Klasse F – 10,5 volumprosent alkohol

Nesten som Karamellpudding på ølboks, nydelig dessertøl: Et fyldig, mørkt øl med kremet lang ettersmak. Det minner om et flyende bakverk når du drikker av dette ølet. Det virker ikke det minste sterkt når du drikker det, til tross for at ølet har et alkoholinnhold på 10,5 volumprosent alkohol. Når du heller ølet i glasset, møter det deg med en svart farge og en aroma av kaffe, ristet malt og karamell. Ølet er laget av vann, kornmalt, havre, humle, gjør og laktose, ifølge bryggeriet. Det er veldig britisk, for norske ganer et overraskende søtt dessertøl. Med et par bokser av dette ølet, er du mett. Husk å servere ølet i romtemperatur. Da kommer den store smaksrikdommen i dette ølet til sin rett. Det kan godt drikkes aleine eller som en dessert sammen med bløtkake eller karamellpudding. Jeg foretrekker det uten noe til.


God jul
Christmas Ale
Nøgne-Ø
8,5 volumprosent alkohol


Mørkt øl med lyst, brunfarget skum. Det er maltfult, fyldig og smakskraftig juleøl. Smaken er balansert med masse sødme og bitre smakstoner. Passer godt til julemat med kraftige smaker.

Svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet har et mørkt skum, en kompleks smak med fristende smakstoner av sjokolade, lakris, vanilje, appelsinskall og rom. Ølet har mye sødme og karamellmalt og vil passe godt sammen med smaksrike juleretter. Ølet er middels fruktig og har en markert bitterhet. Du kan også prøve det til torsk og lutefisk med smaksrikt tilbehør. Eller til sjokoladekake. Prøv og du vil bli overrasket. Ølet kan også drikkes aleine eller med en akevitt.

Flere alkoholsterke juleøl :

Stille natt 
Klasse F – 9,0 volumprosent alkohol –
Austmann Bryggeri

Et veldig sterkt og smaksrikt øl med rik sødme og fylde. Ølet er godt balansert, er mørkt og har hele 9 prosent alkohol. Komplekse smakstoner av krydder som allehånde, lakris, kaffe og karamell. En mektig ale-versjon som de fleste vil foretrekke å drikke til en akevitt. Men det vil også passe fint til smaksrik julemat med mye tilbehør og mye smak.

Pastry Christmas Stout
Amundsen  Brewery

Klasse F – 11,5 volumprosent alkohol

Dessertøl: Et fyldig, mørkt øl med kremet lang ettersmak. Det minner om et flyende bakverk når du drikker av dette ølet. Det virker ikke det minste sterkt når du drikker det, til tross for at ølet har et alkoholinnhold på 11,5 volumprosent alkohol. Når du heller ølet i glasset, møter det deg med en svart farge og en aroma av kaffe, ristet malt og sjokolade. Ølet er laget av vann, maltet bygg, havre, humle, gjør og laktose, ifølge bryggeriet. Det er veldig britisk, for norske ganer et overraskende søtt dessertøl. Med et par bokser av dette ølet, er du garantert mett. Husk å servere ølet i romtemperatur. Da kommer den store smaksrikdommen i dette ølet til sin rett. Det kan godt drikkes aleine eller som en dessert sammen med bløtkake eller karamellpudding.

Kong Vinter
E.C. Dahls

Klasse F – 7,0 volumprosent alkohol

E.C. Dahls Kong Vinter er et mørkt, rikt og aromatisk øl som er brygget med tydelig fruktighet. Ølet møter deg med en mørk ravbrun farge når det helles over i glasset og et lysebrunt skum. Ølet er god sødme, og har smakstoner av brød og sirup. Bryggeriet anbefaler ølet til smaksrik julemat som pinnekjøtt og kraftige kjøttretter av lam, okse og storvilt. Vel mye kullsyre i ølet trekker ned.

Gouden Carolus Christmas
Belgisch Bruin Degustatiebier
Rijk & kruidig
Distribueres av Cask AS
10 volumprosent alkohol


Mørkt øl med lyst skum. Det er maltrikt og har overraskende bitre smakstoner som bidrar til å «skjule» at ølet har heile 10 prosent alkoholstyrke. Ølet har smakstoner av urter, men det er de bitre smakstonene som dominerer i ettersmaken. Ølet kan drikkes aleine eller til en akevitt. Ølet er best til smaksrike retter når det drikkes til mat.

Christmas Kveik
New England IPA
7,4 volumprosent alkohol
Oslo Brewing Co.

Et ufiltrert og upasteurist juleøl. Ey uvanlig og gulfarget øl med hvit skum. Ølet er rikelig humlet og brygget på vann, hvete, bygg og gjær. Ølet har rikelige aromaer fra tropiske frukter . Ølet har en bitre smakstoner i ettersmaken.

Julequad 2021
Belgian Quadrupel
12 volumprosent alkohol

Nøgne-Ø

Mørk øl som møter deg med et frodig skum når det helles i glasset. Ølet har en overflod av smak og sødme. Ølet har et alkoholinnhold omtrent som rødvin, men det merker vi ikke når vi drikker det. Sødmen skjuler det sammen med vel kraftige bitre smakstoner, som forstyrrer den ellers ballanaserte smaken i dette belgiskinspirerte ølet.

Fimbul
Oak-Aged Xmas Ale
11,5 volumprosent alkohol
Ægir Bryggeri

Mørkt øl med rikelig sødme som «skjuler» et alkoholinnhold på 11,5 volumprosent. Ølet har en overflod av sødme og smak som gjør at vi ikke kjenner det sterke innholdet av alkohol i ølet, som er en Barleywine som er lagret på eiketønner i over et år. Ølet har gode og tydelige smakstoner av karamell og rikelig bitterhet. Det gjør ølet til en god makker til smakssterke, tradisjonelle juleretter og oster med kraftig smak. Bryggeriet anbefaler også ølet til multekrem. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader Celcius. Prøv også ølet til en Linjeakevitt. Du vil bli overrasket over hvor gode ølet og akevitten står til hverandre.

Sticky Tofee Cinnabun – Ultra Pastry Stout
Amundsen  Brewery

Klasse F – 13,5 volumprosent alkohol

Uvanlig søtt øl – som søt sjokoladekake servert i glass: Ølet er tett svart, tykt som olje, aroma av melkesjokolade, kanel og kandissukker. Ølet er brygget på byggmalt, vann, havre, humle, gjær, kakonibis, kanel og vanilje. Du merker ikke at dette ølet er på heile 13,5 volumprosent alkohol når du drikker det, og er like sterkt som de fleste rødvinene du finner på Polet. Et fyldig, mørkt øl med rik smak av god sødme og en lang søt ettersmak. Den sitter lenge. Du trenger vann for å bli kvitt den, dersom du ønsker det. Husk å servere det i romtemperaturen for å la alle smakene i ølet komme til sin rett.

Salted Caramel Choc Chip Cookie Stout
Amundsen  Brewery

Klasse F – 10,5 volumprosent alkohol

Søtt kakeøl: Et fyldig, mørkt øl med rik smak av god sødme, noe fat, sjokolade og vanilje. Ølet har en overflod av sødme, er mektig og mettende. Det høye alkoholinnholdet merkes ikke i smaken. Anbedales servert i romtemperatur for at smaksriks\dommen skal komme til sin rett.

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer