Nyhetsartikkel

05 desember 2021

Guide til årets juleøl 2022 – 26. årgang: Juleøl i butikken

Les gjerne Guiden på mobilen. Nedenfor er vår vurdering av øl som kan kjøpes i butikken. Dette ølet er i klasse D med inntil 4,7 volumprosent alkohol:

Vår favoritt i år er:

Fairytale of Røros
Røros Bryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol

En mørk bronsjefarget ale med nydelig, hvitt,  stort skum som legges seg som nyddelige Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset når ølet helles over i glasset. Ølet har noe over middel fruktighet, lav bitterhet og rikelig sødme.

Årets andrevalg er:

Aass Juleøl
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol


Nøttebruntndergjæret øl med balansert smak og smakstoner av brent karamell, honning og krydder. Ølet har frodig skum, fyldig maltaroma og middels bitterhet, og dette spesielle avtrykket av nøtter i smaken som gjør Aass`juleøl unikt. Klasse D-versjonen av Aass pleier vanligvis å komme i skyggen av bryggeriets eminente øl i klasse F, men de siste årene har bryggerimesteren på vårt eldste bryggeri hatt en god hånd med ølet. Til ikke å være sterkere enn 4,5 volumprosent alkohol, har ølet god fylde og maltaroma. Et greit valg til smaksrike juleretter.

Årets tredjevalg er:

Lillebjørn Juleøl
E. C. Dahls Bryggeri
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Lillebjørn Juleøl har en lys nøttebrun farge. Aromaen er svakt sødmefyllt, med et balansert preg av akevitkrydder og lett frisk tone av appelsinskall. Ølet er fyldig, en  balansert smak med akevitkrydder, en lett sødmebunn og smakstoner fra appelsinskall.

Lillebjørn Juleøl er en utradisjonell norsk juleøl krydret med karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø. Ølet har en maltrik kropp fra bruken av Münchenermalt og fruktige noter fra bruken av Belgisk gjær. E.C. Dahls Lillebjørn Juleøl egner seg godt sammen med tradisjonell norsk julemat som svineribbe, svinestek og pinnekjøtt, eller alene etter maten, oppgir bryggeriet. Ettersom ølet er mindre søtt enn mange andre juleøl vil dette ølet passe godt til pinnekjøtt, torsk og lutefisk.

Sterke utfordrere:

Lade Gaards Juleøl
4,7 volumprosent alkohol
Lade Gaards Brygghus
Selges i Rema-butikker

Dette ølet er en sikker innertier. Et ravfarget øl med rikt skum, balansert smak med lett sødme og behagelig bitterhet. Ølet er brygget på Münchner- og karamellmalt og noe sjokolademalt. Ølet er tilsatt aromatisk Saaz humle og er lett og vil passe til torsk, men de fleste vil foretrekke et øl med kraftigere smak til typisk smaksrik julemat. Ypperlig til kveite og torsk og ikke alt for smaksrike matretter.

Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent

Et mørkt gyllent og aromatisk juleøl med mye skum og behagelig søtlig maltaroma, tydelige fruktige smakstoner, frodig skum og har godt balansert smak. Ølet har en lett tørr ettersmak. Ølet er brygget på vann, maltet bygg og humle. Anbefalt serveringstemperatur er 8 – 12 grader Celcius. Bryggeriet anbefaler ølet til kraftig mat som pinnekjøtt og juleribbe, lam, storfe og storvilt.

Jule Gran
Juleøl
Grans Bryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol
Selges i REMA-butikker

Mørkt øl med lyst skum. Det er brygget på bajer-, pilsner- og karamellmalt og pearl black malt. Tilsatt aroma og saaz humle. Smaken har en overvekt av søte smakstoner og karamellmalt. Ølet kan være noe lett for noen til å drikkes aleine sammen med akevitt. Ølet er en god makker til julemat som torsk og pinnekjøtt.


Hans Julebrygg Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol 

Ølet har er et dypt gyllent rødbrun farge og har rik aroma – til bare å være 4,5 volumprosent alkohol – og har en avstemt bitterhet, framtredende smakstone av karamellmalt og lett brent maltsødme. Den bitre smakstonen sitter igjen i ganen etter et munnfull sammen med den tørre ettersmaken. Ølet er brygget etter gamle bryggeriteknikker og tradisjonsrike resepter (oppskrifter) for juleøl. Resultatet har blitt et juleøl som er mektig nok til å drikkes til julemat som ribbe og lutefisk. Ølet kan være vel søtt i for enkelte ganer.

Breakfast waffle stou
Amundsen Brewery

Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol

Vaffeløl: Breakfast waffle stout er et mørkt, overgjæret øl som møter deg med en røstet malt, røde bær og hint av kaffe, kjeks og vanilje. Smaken er preget av kaffe, smaker søtt som vafler og mørk sjokolade. Bryggeriet opplyser at ølet er brygget på vann, malt, blåbær, bjørnebær, laktose, humle og gjær. Ølet er ulikt det meste du finner i hyllene på butikken. Ølet er mettende og søtende, og minner mest om britiske dessertøl. Smaken overrasket ved første møte. Men når ølet drikkes etter at det er varmet til romtemperatur, kommer smaksrikdommen i dette ølet til sin rett.

Øvrige gode valg:

Frydenlunds Juleøl
Klasse D, 4,5 volumprosent alkohol
Ringnes

Rund smak, behagelig lettdrikkelig juleøl, fint skum, gyllent med klart maltpreg, lett fruktighet, noe søtelig, tilsatt urter og godt humlet med avdempet bitterhet og ettersmak. Med aroma og tydelige og nydelige smakstoner fra karamellmalt. Balansert smak. Et godt valg.

Nordlands Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Nordlandsbryggeriet (Ringnes)

Et frodig skum åpenbarer et ølet med en mørk og forsiktig karamellmalt, fyldig karakter, god sødme, balansert fruktighet og bitterhet. Et syrlig øl som kan passe til pinnekjøtt.

Hansa Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et frodig, mørkt gyllent og syrlig juleøl med tydelig søtlig maltaroma og lette smakstoner av sviske, litt karamellsødme og humlepreg i duften, balansert bitterhet og en tydelig tørr ettersmak. Uvanlig kraftig øl til bare å være 4,5 volumprosent alkohol. En god makker til smaksrik julemat.

Ringnes Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et mørkt gyllenrødt øl med maltpreg, stort skum, lett sødme, middels fruktighet og en tørr ettersmak. Ølet er fyldig nok i smaken til å gå greit sammen med julemat med mektige smaker som pinnekjøtt for noen ganer. Dette et godt øl som godt kan drikkes alene eller sammen med en akevitt. Og gjerne til torsk eller ribbe.

Mack Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

Ølet er mørkebrunt med fint skum. Det dufter søtt av karamell, honning og har hint av blomster. Det er også sødme i smaken, med preg av honning og kandissukker og julekrydder. Det er også noe hint av brent, og sødmen balanseres fint med varm fruktighet og bitterhet i ettersmaken. Et godt valg til julemat som ribbe. Passer også fint til sauekjøtt og kalkun.

Dahls Julebrygg
E. C. Dahls Bryggeri
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig, aromatisk juleøl i klasse D med flott skum som legger seg som Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset, når du drikker av det. Ølet har god, søtlig maltaroma og fruktighet, og ikke minst en tørr, ettersmak. Godt balansert bitterhet og smak. Et flott juleøl.


Tuborg Juleøl
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Juleøl med rødbrun farge som kan minne om mahogni. Aromaen er preget av karamell, sviske og brødbakst, pluss markerte smakstoner lakris og solbær. Ølet har en moderat sødme, lav bitterhet og hint avlakris.

Bryggerimesterens Juleøl
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol.

Bryggerimesterens Juleøl er et mørkebrunt øl med søtlig aroma av røstet malt og krydder og stort, frodig mørkt skum. Ølet har en fyldig og rund smak med behagelig sødme og balansert bitterhet og et tydelig hint av krydder i smaken.

Ægirs Jul
Julebrygg

Ægir Bryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol

Et gyllenbrunt juleøl med lyst grått frodig skum. Ølet har god bitterhet, smakstoner av karamell og hvetebakst og avstemt maltsødme i karakter og smak. Ølet passer både som aperitiff og til smaksrike juleretter. Anbefalt serveringstemperatur er 8 til 10 grader Celcius.

Lite jul
Ringnes
4,3 volumprosent alkohol

Et lettdrikkelig juleøl med beskjeden sødme, lett fylde og mørk farge. Ølet mangler smaksrikdommen som vi finner i mange av juleølene, men ølet er greit nok. Noe kjedelig juleøl i en nydelig boks.

Karbohydrater er redusert med 70 prosent, skriver bryggeriet på boksen. Ølet inneholder 30 porsent færre kallorier enn vanlig øl, ifølge bryggeriet.

Ølet er brygget på vann maltet bygg, lakrisrotekstrakt og naturlig aroma. Og er uten gluten.

Christmas Cider
Eple & Kanel Flavoured
4,5 alkoholprosent alkohol
Sommersby

Distribueres av Ringnes

Lett søtlig cider med tydelige smakstoner av eple og kanel og smakstoner av urter.

Alkoholfritt juleøl:

Munkholm juleøl
Ringnes
Alkoholfritt juleøl

Munkholm Juleøl har en møtk nøttebrun farge. Aromaen er preget av nøttekake, knekk og sjokolade. Smaken er overraskende fyldig med en lett bitterhet og maltsmak. Ølet er brygget som ved ekte øl, men gjøringen avbrytes etter at smaken er dannet i ølet, men før alkoholen skapes. Det alkoholfrie Munkholm Juleøl egner seg greit til tradisjonell norsks julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk og lutefisk.

Hvit jul
Aøkoholfri
Sagene Bryggeri

Bronsjefarget øl uten alkohol med balansert smak og behagelig lett bitterhet. Det gjør ølet til en grei partner til julemat. Ølet har noe mindre sødme og mer bitterhet enn Munkholm. Alkoholfritt juleøl brygget på maltet bygg, humle og karbondioksid.

KJell Rønningsbakk

KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer