Nyhetsartikkel

13 oktober 2021

Ny årsrekord for strømprisen i Sør-Norge

Onsdag er strømprisen i Sør-Norge 1,29 kroner per kilowattimen utenom avgifter og nettleie. Det er årets dyreste nivå, og tre ganger høyere enn i Nord-Norge.

Til sammenligning betalte strømkunder i Sør-Norge en pris på 1,15 kroner kilowattimen tirsdag. På strømregningen vil selve kraftprisen komme i tillegg til strømselskapenes påslag, avgifter og nettleie.

Timesprisene onsdag er nokså stabile, og når sitt høyeste nivå på rundt 1,51 kroner i timen mellom åtte og ni onsdag morgen. På sitt laveste onsdag er prisen nede i 1,04 kroner kilowattimen mellom klokken 23 og midnatt.

Så langt i oktober er snittprisen på kraft i Sør-Norge på like over én krone kilowattimen. I september var snittprisen på 1,08 kroner kilowattimen, ifølge Nord Pool.

– Det er ikke bare vindstille i Sør-Norge, men på tvers av Norden. I tillegg er det mindre vind enn normalt i store deler av Europa, som Sør-Norge er koblet til gjennom utenlandskabler, forklarer Katinka Bogaard, kraftanalytiker i Volue Insight, til E24.no.

Norge får mindre drahjelp fra vindkraft i nabolandene lenger sør i Europa. I tillegg er gassprisene skyhøye, og det er mye mindre vann enn normalt i norske vannmagasiner. Det bidrar til at prisene stiger.

Kan forvente nye rekorder fremover

– Dersom vinden ikke kommer tilbake og nedbørsmengden holder seg moderat, kan vi forvente nye rekorder fremover, sier Bogaard til KraftNytt.no.

Kommentarer

kommentarer