Nyhetsartikkel

20 september 2019

Equinor satser 50 milliarder på vindkraft til havs utenfor Storbritannia

Vindkraftprosjektet som Equinor skal bli med på i Storbritannia, har investeringsanslag på over 100 milliarder kroner og skal forsyne 4,5 millioner mennesker med strøm

Equinor og partneren SSE, et energiselskap som er børsnotert i Storbritannia og Irland, skal i gang med i tre prosjekter i Doggerbank området i Nordsjøen. Investeringene i perioden 2020 til 2026 er anslått til 9 milliarder pund, over 100 milliarder kroner, skriver Aftenbladet.

Equinors andel er på 50 prosent og ligger dermed på rundt 50 milliarder kroner.

For Equinors del finansieres dette dels med egenkapital og dels med lån. I Storbritannia er det også gunstige subsidieordninger som gjør det gunstig for utenlandske aktører som Equinor å drive fram havvindprosjekter.

-Balanseprisen vi har fått tilslag på 39,65 pund per MWH gjør også at vi får en veldig god forutsigbarhet de neste første 15 årene og en helt annen risikoprofil enn på andre rent markedsrettede prosjekter.

Forsyner 4,5 millioner husstander
– Kunne dere tatt del i dette prosjektet uten subsidier?
–Jeg vil heller snu på det og si at det ville gjort det mer krevende å gjennomføre denne typen prosjekter uten støtteordninger. Nettopp på grunn av støtteordningene klarer Storbritannia å tiltrekke seg store utenlandske aktører som satser på vindkraftutbygginger. Vi må også huske på at siden 2010 er utbyggingskostnader for denne typen vindkraftutbygginger kuttet med 80 prosent, sier Pål Eitrheim i Equinor til Aftenbladet.

Mens det planlagte vindkraftprosjektet sørøst for Long Island i delstaten New York i USA skal kunne forsyne 500 000 hjem med elektrisitet, er dimensjonene i Doggerbank-utbyggingen av en helt annen karakter: Installert kapasitet il være på 3,6 GW og kan levere elektrisitet tilsvarende forbruket til 4,5 millioner britiske hjem.

Hvorvidt Norge er i ferd med å havne bakpå innen havvind, har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Få med deg episoden fra Sysla her:

Kilde: Aftenbladet

Kommentarer

kommentarer