Nyhetsartikkel

28 august 2019

Høyere kvotepriser ga mindre produksjon ved tyske kullkraftverk

Dyrere CO2-kvoter har sikret, at kulkraftværkerne i Tyskland ikke bare har været mindre i drift i første halvår, men også har tjent færre penge, så de får sværere ved at blive i markedet.

Av Informationsafdelingen, Dansk Energi

Mere vedvarende energi og et CO2-kvotemarked, der er begyndt at virke, gør, at Tyskland i 2019 skovler næsten 25 procent mindre kul ind i kraftværksovnene end sidste år. Faldet sparer, hvad der svarer til hele Danmarks CO2-udledning i samme periode.

Tyskerne, der skovler mere kul ind i kraftværksovne end i noget andet europæisk land, har brugt markant mindre af det CO2-belastende brændsel i år end tidligere, viser nye tal.

Mængden af stenkul er i første halvår 2019 hele 24 procent lavere end i samme periode af 2018. Samtidig er der brugt 21 procent mindre af det endnu mere forurenende brunkul, og det er virkelig noget, der batter i det store klimaregnskab, fortæller chefkonsulent i Dansk Energi Karsten Capion.

– Samlet har tysk elproduktion udledt omkring 20 millioner tons mindre CO2 end i første halvår sidste år. Det svarer cirka til Danmarks samlede udledninger i samme periode, siger han.

Monthly coal fired power generation in Germany

Ifølge Karsten Capion er det en kombination af mere vedvarende energi, fra især vindmøller, billigere gas og dyrere CO2-kvoter, der gør, at de tyske kraftværker bruger mindre kul. Siden begyndelsen af 2018 er prisen på at udlede CO2 i Europas kvotesektor mere end tredoblet fra 60 til 200 kr. pr. ton.

– De dyrere CO2-kvoter har sikret, at kulkraftværkerne ikke bare har været mindre i drift, men også har tjent færre penge, så de får sværere ved at blive i markedet, siger han.

Halvdelen af nedgangen for kul skyldes mere vindkraft, mens lavere forbrug og mindre eksport forklarer en femtedel hver. Resten skyldes mere gas, hvis konkurrenceevne er styrket af lavere gaspriser og den højere kvotepris.

CO2-pris
CO2-indhold i el, første halvår

Kommentarer

kommentarer