Nyhetsartikkel

14 mai 2019

Professor ved BI: – Hvis jeg fikk lov til å bestemme, så ville jeg ikke bygget en eneste vindmølle til på land

– Etter olja skal vi leve av turisme, og da må vi ikke ødelegge landet på forhånd.

Debatten om utbygging av landbasert vindkraft blåser som stiv kuling over landet. Mange mener at vi må bygge ut så mye fornybar energi som overhodet mulig for å bidra til å nå Parisavtalens mål. Andre mener utbyggingen av vindkraft ødelegger norsk natur, artmangfold og fauna, skriver enerwe.no.

Jørgen Randers er professor og tidligere rektor ved Handelshøyskolen BI. Han har vært dypt engasjert i miljøspørsmål og forsket på klimaproblematikk i nesten 40 år.

Til Enerwe.no sier han:

– Hvis jeg fikk lov til å bestemme, så ville jeg ikke bygget en eneste vindmølle til på land, og heller ikke demmet opp en eneste ny foss, sier han til enerWE. Jeg ville gjort hele fornybarsatsningen offshore. Jeg ville også gjort det i de landene som trenger strømmen, og ikke i Norge.

Han forklarer at grunnen til dette er at vi skal leve av noe etter olja, og at han tror dette er turisme.

– Da må vi ikke ødelegge landet på forhånd med ting som tvinger oss til høyvolum lavpristurisme. Vi må ha et flott land med så få inngrep som mulig slik at vi kan charge en ordentlig pris for de som får lov til å komme, sier han til enerwe.no.

Mange fremhever Norge som et grønt batteri i kraft av vår regulerbare vannkraft. Gjennom denne kan vi tilby energi til Europa når vinden ikke blåser og solen ikke skinner. Dette har Jørgen Randers begrenset tro på.

– Vi kan godt gjøre det, men innen grenser. Vi kan godt tjene en del penger på salg av elektrisk kraft på riktige tidspunkt og lagring av energi i mellomtiden, men dette blir småpenger i forhold til det vi faktisk trenger når vi holder opp med olje og gass.

Les mer på Enerwe.no

Kommentarer

kommentarer