Nyhetsartikkel

12 april 2019

Trønderenergi stanser vindprosjekt på Frøya

Trønderenergi må stanse det omstridte vindprosjektet til en halv milliard kroner etter et vedtak i Frøya kommunestyre. Utbyggeren mener vedtaket er ugyldig.

Torsdag stemte formannskapet i Frøya kommune for et vedtak som vil gi en midlertidig stans for den omstridte vindkraftutbyggingen i kommunen.

Utbyggeren Trønderenergi mister dermed dispensasjonen de har fått fra kommunen for utbygging av vindkraftanlegget på Frøya.

Det skriver avisen Hitra-Frøya torsdag.

Ordfører Berit Flåmo (Ap) avviser at kommunen har stanset prosjektet, men sier at den ikke lenger opprettholder en viktig dispensasjon som Trønderenergi har fått.

– Vi har sagt at selskapets dispensasjon er utgått, på bakgrunn på at vi mener de ikke har startet opp prosjektet sitt i tide, sier Flåmo til E24.

Trønderenergi har jo fått konsesjon, og departementet sier at den konsesjonen står ved lag, mener hun.

To stemte imot

Tidligere torsdag vedtok formannskapet i kommunen å trekke tilbake dispensasjonen. Av 22 oppmøtte medlemmene i kommunestyret støttet alle unntatt to formannsskapets innstilling på å droppe dispensasjonen.

Ordfører Berit Flåmo (Ap) i Frøya kommune.
Ordfører Berit Flåmo (Ap) i Frøya kommune.

– Vi mener dette er et ugyldig vedtak, og skal følge opp saken, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi til E24.

Han var til stede på Frøya da formannskapsmøtet tok sin avgjørelse tidligere på dagen. Kommentaren hans ble gitt før også kommunestyret stemte for at dispensasjonen var utgått.

Bakgrunnen for saken er at Trønderenergi fikk en dispensasjon som krevde at utbyggingen startet innen søndag 7. april, og om denne fristen ble brutt, så ville den ikke lenger være gyldig.

– Hva kan Trønderenergi gjøre med dette?

– Det er tre muligheter. De kan klage til Fylkesmannen, de kan søke om ny dispensasjon fra kommunen, eller de kan ta det til retten i en tvistesak, sier Flåmo.

– Hva tenker du om denne saken?

– Saken er veldig utfordrende. Vi har jo hatt en folkeavstemning 2. april, som viste at 78 prosent var mot en vindpark på Frøya, og det er også etablert en aksjonsgruppe mot vindkraften, sier ordføreren.

– Vil undergrave demokratiske prosesser
Energibransjens organisasjon Energi Norge mener vedtaket er uholdbart, og sier at lovlige vedtak om vindkraft må respekteres.

– Vi kan ikke få en praksis der ulovlige aksjoner stanser lovlige vedtak, og kommunen gjør helomvending i det byggearbeidene skal starte, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til E24.no.

Kommentarer

kommentarer