Nyhetsartikkel

18 mars 2019

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Under ett år etter at Bitmain satte opp kontor i Norge, har daglig leder sluttet og kontoret flyttes til Tyskland. Skylden får både regjeringens datasenterpolitikk og sviktende bitcoin-pris.

– Bitmain har stoppet all drift i Norge, og har flyttet hovedkontoret til Tyskland, sier tidligere Norges-sjef i selskapet, Julie Hvideberg, til E24.

Hun har nå sluttet i jobben under ett år etter at Bitmain startet opp i Norge. Det er et resultat av at regjeringen vedtok at datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta må betale full elavgift, i motsetning til tradisjonelle datasentre.

Beslutningen har vært svært kontroversiell og har blitt bredt kritisert av kraft- og datasenterbransjen.

Bitmain er produsent av utvinningsmaskinen Antminer, som er den mest brukte maskinen for utvinning av bitcoin.

Utsettelser
– Det er ikke noe fokus på Norge lenger, ettersom vi ser på det norske markedet som for usikkert. Da jeg jobbet opp mot politikere fikk jeg stadig beskjeden om at saken ble utsatt, noe som gjorde jobben vanskelig, sier Hvideberg som nå arbeider i Telia, som hun også gjorde før hun tok lederjobben i Bitmain.

Utsettelser har vært en rød tråd gjennom den politiske behandlingen av saken om elavgift for utvinning av kryptovaluta.

I begynnelsen av februar kom den ventede nyheten om at Finansdepartementet utsetter innføringen av vedtaket, og at departementet jobber med et forslag som sendes ut på høring.

– Det er bedre i Tyskland hvor industrien er lovlig, og det er også langt billigere enn å operere enn i Norge, sier Hvideberg som nå arbeider i Telia, noe hun også gjorde før hun tok lederjobben i Bitmain.

Vurderte Sverige
Prisen på bitcoin har falt fra toppen på 19.783 dollar i fjor til under 4.000 dollar, noe som gjør at lønnsomheten for å utvinne bitcoin har sunket betraktelig på svært kort tid.

Bitmain driver selv to av verdens største såkalte «bitcoin-pools», det vil si grupper som går sammen om bitcoin-utvinning og deler inntektene, og hadde planer om å gå sammen med norske datasenterselskaper om utvinning.

Den siste tiden har flere internasjonale kryptoselskaper sett seg om etter andre steder å drive, og svenskene har blant øynet muligheten for mange nye kunder.

Hvideberg sier Bitmain vurderte Sverige, men at på grunn av den lave bitcoin-prisen er land som Russland og Kina mer sannsynlige lokasjoner for drift av «bitcoin-pools».

Flere selskaper rømmer

Bitmain er ikke det første bitcoin-selskapet som forlater Norge.

Nylig ble det kjent at Norges største utvinningsselskap for bitcoin, Kryptovault, mistet sin eneste kunde i japanske GMO Internett Group.

Regjeringens forslag om å la kryptoselskaper betale full elavgift var også her medvirkende til at GMO Internett trakk seg fra samarbeidet.

En samlet datasenterbransjen mener det skader næringen, og Statkraft mener den omstridte kryptoavgiften gir Norge en ripe i lakken.

– Vi er engstelige for situasjonen slik den er i dag, fordi det virker som den operasjonelle delen av forskjellsbehandlingen i datasenternæringen er svært vrien å få til, sier Atle Haga som leder Statkrafts prosjekt for å tiltrekke seg mer kraftintensiv industri til landet.

– Vi opplever at man skyller babyen med badevannet, sier Haga.
Kilde E24.no

Kommentarer

kommentarer