Nyhetsartikkel

27 januar 2019

Finansministeriet stopper Ørsteds salg af Radius

Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke længere er politisk opbakning til milliardsalget af Radius. Meddelelsen kommer bag på den danske energikoncern, og finansminister Kristian Jensen kalder udviklingen grotesk.

Opdateret med kommentarer fra finansminister Kristian Jensen (V).Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der «ikke længere er politisk opbakning» til salget af Radius.

Det skriver Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.Ørsted, tidligere Dong, har siden sommeren 2018 arbejdet på at sælge eldistributionsforretningen Radius, der har over en million kunder på Sjælland.

«Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede salgsproces.»

«Ørsteds ledelse vurderer fortsat, at det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at eldistributionsforretningen, privatkunde-forretningen for el og gas samt forretningen for udendørsbelysning overgår til et nyt ejerskab.

«»Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt,» skriver Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

Langt i salgsprocesI meddelelsen fortæller Ørsted, at man er så langt i salgsprocessen, at man har afgrænset feltet af potentielle købere til «et mindre antal». Det tæller ifølge meddelelsen kun pensionskasser og forsyningsselskaber fra Danmark og vestlige OECD-lande.Salget af Radius, der vil være en privatisering af elnettet for Ørsteds eksisterende kunder, har dog senest mødt hård kritik.

Det frygtes, at en køber vil skrue priserne op for at øge sit afkast på investeringen. Det har fået Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti til at meddele, at de ikke kan støtte et salg. Dansk pensionskasse vil byde på Ørsteds elforretning

Staten ejer lige nu over 50 procent af Ørsted, en andel den beholdt, da det daværende Dong under hård kritik blev solgt i 2013 og børsnoteret i 2016. En af de store købere var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, og både salgsprocessen og prisen er efterfølgende blevet kritiseret markant. Det forløb har spillet ind i den nuværende salgsproces for Radius, som Ørsted havde forventet solgt i første halvdel af 2019.

Kristian Jensen: Ørsted har brug for kapital
Socialdemokraterne er blevet bange for deres egen skygge efter salget af Dong, siger finansminister Kristian Jensen (V) i en kommentar.»Og det betyder, at Ørsted ikke kan sælge Radius og skaffe kapital til deres grønne omstilling. Man må konstatere, at to af partierne i forligskredsen (Socialdemokratiet og SF, red.) har skiftet holdning. I et system som det danske skal der være politisk opbakning, og så kan man ikke gennemføre salget:

«Jeg så gerne, at man fik solgt Radius. Ørsted er i gang med en grøn omstilling og har brug for kapital. Om det er Ørsted, der ejer Radius, eller andre, er lige meget for forholdene for forbrugerne er reguleret,» siger finansminister Kristian Jensen (V).Salget af Dong hænger som en tung sky over salget af Radius. Dong-salget – til blandt andre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs – førte til hård kritik af den daværende socialdemokratiske regering.

Kristian Jensen ser det som en medvirkende faktor.

«Jeg tror, at Socialdemokratiet er blevet bange for deres egen skygge i denne her sag. Sagen er jo, at Radius allerede i dag drives kommercielt med profit for øje. Det vil ikke ændre sig med andre ejere.

«»Og så er det jo grotesk, at vi ikke har noget imod, at danske pensionskasser ejer energiinfrastruktur i udlandet. Men tilsyneladende mener Socialdemokratiet nu, at udenlandske pensionskasser ikke må det samme i Danmark,» siger Kristian Jensen.

Ørsted skriver i en fondsbørsmeddelelse, at man nu «vil vurdere situationen». Men ifølge finansministeren er der ikke meget at vurdere.

«Bundlinjen er, at nu kan vi ikke sælge Radius. Nu må Ørsted holde fast i Radius og gå ud og låne penge til sin grønne omstilling. Så den grønne omstilling bliver forhindret af Socialdemokratiet,» siger Kristian Jensen og medgiver, at han er godt træt af udviklingen:

«Jamen, det er jeg da. Og jeg er da også godt træt af, at dialogen og fortroligheden i forligskredsen har talt for meget lidt, og at Socialdemokratiets beslutning på tværs af børsregler og alt andet bliver meldt ud en søndag eftermiddag.

«Beslutningen bringer til gengæld stor glæde hos Enhedslistens Pelle Dragsted, der længe har været imod og har stillet op til Radius’ bestyrelse for at bremse salget.

«Det er en glædelig udvikling. For det betyder, at vi i hvert fald i denne omgang har redder el-kunderne på Sjælland fra at falde i hænderne på udenlandsk kapitalfond.

«»Og det er rart at se, at det store pres rigtigt mange mennesker har lagt de sidste mange måneder, har virket, så der er et politisk flertal imod. Det synes jeg, der er en demokratisk skønhed i,» siger Pelle Dragsted. Flere partier stritter imod salget af elleverandøren Radius Medie: Ørsteds elnet tæt på 19 mia. kr. i budkrig Jysk-fynsk energiselskab joker i budkrigen om Ørsteds milliardsalg Milliardsalg af Radius presses af yderligere usikkerhed

Kommentarer

kommentarer