Nyhetsartikkel

31 oktober 2018

Rester av orkanen «Oscar» treffer Norge

Heftig uvær med mye nedbør nærmer seg norskekysten.

Etter at den tropiske orkanen «Oscar» har gjort sitt i Atlanterhavet øst for Bermuda, setter den kursen mot Norge. Det betyr kraftig vind og mye nedbør på Vestlandet.
Uværet har foreløpig status som en kategori 2-orkan. Hvor kraftig den er når det norske fastlandet blir truffet, er for tidlig å si.

Ifølge vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Frode Hassel, kan vinden bli svært kraftig. Han varsler full storm ved Stad og opp mot liten storm på Haugalandet.

– Det er et kraftig lavtrykk på vei inn i vårt område som vil gi mye vind på kysten. Jeg ser en tydelig utvikling som ser veldig hissig ut. Når restene etter orkanen slår seg sammen med polarfronten her oppe, forsterkes de , bekrefter Hassel overfor Haugesund Blad.

– Sterk vind og mye nedbør
Restene av orkanen er en del av et kraftig lavtrykk som vil slå inn over store deler av Vestlandet lørdag formiddag.

Orkanen Oscar befinner seg nå i Atlanterhavet. Foto: Skjermdump, National Hurricane Center
– Dette uværet har ligget i prognosene i noen dager allerede, og variert en del. Nå ser det imidlertid ut som at den kommer inn mot oss, og vil i så fall kunne gi sterk vind og mye nedbør fra lørdag morgen , sier meteorolog Beathe Tveita i StormGeo til VG.

100 millimeter regn
Fram mot helgen vil temperaturene stige, og det kan igjen bli tosifret antall plussgrader. I tillegg ligger det an til store nedbørsmengder, noe vestlendingene allerede har fått i bøtter og spann denne høsten.

I løpet av 24 timer, fra lørdag til søndag, kan det komme så mye som 100 millimeter regn i vest.

Sørlandet, Telemark og Østafjells våknet til et tykt lag med snø denne uka. Ifølge Meteorologisk institutt er det ikke uvanlig at det faller snø i Oslo i slutten av oktober, men sammenlignet med de fem siste årene har vinterværet kommet tidlig i år.

Vis bilde på TwitterVis bilde på TwitterVis bilde på TwitterVis bilde på Twitter

Carlow Weather
@CarlowWeather
Latest information on the remnants of Hurricane #Oscar shows its center staying out Northwest of Ireland but still a wet and windy Saturday is likely.

Plussgrader
Men årets første snøfall i Sør-Norge er allerede i ferd med å smelte bort. Utover uka blir det varmt høstvær igjen.

I fjor ble det ikke hvitt på bakken før 15. november, mens 2015-snøen lot vente på seg til 17. desember.

– Det er allerede plussgrader på Sørlandet og i områdene rundt Oslofjorden begynner gradestokken å bikke mot pluss, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl, ifølge Yr.

I morgen er trolig all snøen som har falt smeltet bort og det ligger an til å bli en langt varmere dag, melder NTB.

meteorologene
@Meteorologene
Nå blir det mildere i #SørNorge, og varmluften kommer til å bre seg videre til #NordNorge i løpet av de neste dagene. Fra torsdag blir det høyere temperatur i hele landet 🌴

30 centimeter snø i Sverige
I Sverige er et kraftig snøfall med etterfølgende regn på vei mot deler av Svealand og Norrland. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har derfor sendt ut en klasse 1-advarsel.

– På det meste kan det komme opp imot 25-30 centimeter snø, framfor alt i Dalarna. Snøen er på vei nordover og det kommer til å snø til i morgen, onsdag. Dette kommer i kombinasjon med vind, sier Åsa Rasmussen, meteorolog i SVT.

Men snart blir det varmere igjen.

– På visse steder i Sør-Sverige, i blant annet Skåne, kan det bli rundt 15 plusgrader senere i uken, sier meteorologen.

Les også: 17 bekreftet omkommet etter at Michael rammet USA

Meteorologene
@Meteorologene
Vi har sendt ut farevarsel på gult nivå for kraftig vind i #Rogaland og #Hordaland fra tirsdag kveld. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Se http://yr.no/farevarsel .

10:03 – 30. okt. 2018

Kommentarer

kommentarer