Nyhetsartikkel

21 september 2018

Uværet på Østlandet oppjusteres til rødt nivå

Om lag 29.000 kunder står nå uten strøm i Agder-fylkene som følge av ekstremværet «Knud». Til sammen er det nå 50.000 kunder uten strøm. Meteorologisk institutt kaller stormen sjelden kost, og ber folk holde seg innendørs.

– Det kan være livsfarlig å gå ned på svaberg og i strandsonen for å se på ekstremværet, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

– Vi får inn meldinger om at på grunn av den kraftige vinden er det trær som legger seg over linjenettet og forårsaker strømstans, sier Unni Farestveit, konserndirektør og samfunnskontakt i Agder Energi Nett, til NRK.

Ifølge Farestveit er det vanskelig å si hvor lenge strømstansen kommer til å vare.

– Vi har mobilisert både montører, skogryddere og kundesenteret, slik at vi har mannskap ute til å søke etter feil og få utbedret feil så raskt som mulig, men vi må alltid la sikkerheten til de som er ute i terrenget komme først, sier Farestveit.

Det er områdene langs kysten ved Farsund og Søgne som er hardest rammet av strømbruddene. Klokken 22.05 er om lag 29.000 kunder av Agder Energi Nett rammet av strømstans.

I Mandal og Marnardal har det oppstått fiberbrudd i Mandal og Marnardal. Entreprenører på stedet melder om at feilretting i området er uforsvarlig så lenge værsituasjonen er slik den er, opplyser Bjørn Amundsen, dekningsdirektør for mobilnettet i Telenor,

Arbeidet vil ikke gjenopptas før værsituasjonen tillater det.

På E39 har en strømledning falt ned på tvers over veien i Lindlandstunnelen i Kvinesdal, og fører til full stans i trafikken. På fv. 551 ved Åse mellom Dragedal og Liknes i Vest-Agder er veien stengt på grunn av et steinras.

Ekstremværet Knud
En vei er sperret fra Borhaug til Lista.

Hever farenivået fra oransje til rød
Meteorologisk institutt hevet fredag formiddag farenivået fra oransje til rødt for vindkastene som er ventet inn over Østlandet fredag. Ekstremværet har fått navnet «Knud».

– Vi oppgraderer farenivået til rødt for områdene Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Det er dagens ferske prognoser som viser enda kraftigere vind enn torsdag, som gjør at Meteorologisk institutt har landet på rødt nivå. Rødt er nivået for ekstremvær der det er fare for store ødeleggelser og reell fare for at liv går tapt.

For Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, forblir farenivået på oransje. Disse fylkene får ikke ekstremvær, men kan få helt opp til full storm. I Hordaland blir det også full storm, men farenivået er på gult nivå.

Værkart 21092018
Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund.

Uværet ventes å slå inn over Rogaland og Sørlandet allerede ved 14-tiden fredag. Deretter vil vinden bevege seg innover fjellet og mot Østlandet.

– Denne vinden har også med seg inntil seks meter høye bølger som vil ramme Vestfold og Østfold spesielt, forklarer statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness.

 

Video: Tore Heggelund

en anbefaler vinterdekk hvis du skal over fjellet mellom Østlandet og Vestlandet. Stedvis snødekke på Haukelifjell og Hardangervidda. På toppen av Valdresflya er det helt hvitt av snø.

 

En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

Trosser stormen i Mandal

En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

, spilletid .

Direkte nå

 

Hjelp

Dette er NRKs videoavspiller. Den strømmer NRKs innhold på et format som enheten din håndterer (HLS, HTML5 eller Flash). Du kan lese mer om avspilleren og hvilke enheter den støtter på hjelpesidene. Opplever du feil med avspillingen eller innholdet kan du ta kontakt med Publikumsservice.

Teksting på NRK TV

Mange av våre program har tekst du enkelt kan slå av og på ved å klikke tekst-symbolet nede til høyre i avspillerkontroller. Om programmet ikke har tekst-symbol i avspillerkontroller, kan dette bety to ulike ting: Enten mangler programmet dessverre tekst, eller så har programmet tekst som er en del av selve videobildet (innbrent). Dette kan ikke overstyres av avspilleren.

Hurtigtaster

Hvis du ser video på en maskin med vanlig tastatur, da kan du bruke disse hurtigtastene:

  • k | mellomrom | enter = spill/pause
  • | = spole fem sekunder
  • shift | ctrl | alt | cmd + | = spole ett minutt
  • j | l = spole ti sekunder bakover eller framover
  • 09 = hopp til 0-90 % inn i videoen
  • | = lydstyrke opp eller ned 10 %
  • m = demp eller skru på lyd (mute)
  • c = skru av eller på undertekst (captions)
  • f = gå til eller tilbake fra fullskjerm
  • a | z = i fullskjerm, zoom videobildet til å dekke skjermen
  • p = picture-in-picture (kun macOS Sierra eller nyere)

Avspillerversjon

4.4.65

En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

– Hold deg unna stormen

Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund. Flere steder langs kysten regnes det som farlig å være ute i småbåt på grunn av høye bølger.

– For folk betyr dette et uvanlig vær som vi ser veldig sjelden. Det er all grunn til å ta dette alvorlig, og ikke oppsøke farlige situasjoner. Hold deg unna, ikke gå ut for å se på stormen. Sikre alt av løse gjenstander og sett bilen i garasjen, sier Thyness og legger til:

– Det er all grunn til å ta dette alvorlig. Det er sjelden kost, sier hun.

Uværet kan føre til store skader over store områder. Både politiet og brannvesenet ber folk om å ta nødvendige forholdsregler. Folk bes om å sikre løse gjenstander og innstille seg på strømbrudd.

Statens vegvesen oppfordrer alle trafikanter om å vise aktsomhet og la bilen stå i ekstremværet. Situasjonen overvåkes nøye og entreprenørene til Statens vegvesen er varslet og satt i beredskap.

– Veger, bruer og andre deler av vår infrastruktur kan bli skadet i ekstremværet. Samtidig kan det bli vanskelig å sende ut både våre egne og entreprenørenes ansatte for å utføre reparasjoner før været roer seg, sier regionvegsjef Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.

Kommentarer

kommentarer