Nyhetsartikkel

21 september 2018

Store svingninger etter milliardtap

Kraftprisene er preget av den siste ukes hendelser, der en aktør i det finansielle kraftmarkedet ble suspendert etter å ikke kunne stille sikkerhet for sine posisjoner. Omsetningen på de nærmeste kontraktene har vært høy og til tider panikkpreget.

Av LOS Energy

Feil pris?
Store bevegelser har preget markedet siden mandag forrige uke. Torsdag morgen kom nyheten om en stor aktør som ble suspendert fra kraftbørsen, og usikkerheten så ut til å utvikle seg til panikk. Prisene har hatt uvanlig store variasjoner, fra dag til dag, men også i løpet av handelsdagen. Samtidig som usikkerheten preger det nordiske markedet, har prisen for CO2-utslipp i Europa også blitt korrigert. Dette gir store utslag i de tyske terminprisene.

Selv om prisen for CO2-utslipp har falt den siste uken, så kan det ikke forklare hele nedgangen på prisene i Norden. Noe skyldes naturligvis det våte været, men bevegelsene vi har sett den siste uken kan ikke fullt ut forklares fundamentalt. En viss ubalanse preger markedet.

Orkanpreget vær
Mye nedbør den siste uken, samt våte varsler fremover, har gitt stor bedring i ressursbalansen. Om prognosene får rett vil underskuddet i hydrologien være håndterbart gjennom vinteren, samt være med på å redusere pristoppene.

Dette prises inn i markedet ved at vinterkontraktene faller i verdi. Hvor mye av denne nedgangen som skyldes de fundamentale faktorene, og hvor mye som skyldes suspenderingen sist uke, er ikke godt å si.

LOS Energy forventer fortsatt store bevegelser en stund fremover. Prisbevegelsene vil skyldes store utslag i råvarepriser og værprognoser, men forsterkes av etterdønningene av suspenderingen fra kraftbørsen.

Kilde: LOS Energy

Kommentarer

kommentarer