Nyhetsartikkel

21 september 2018

Uværet på Østlandet oppjusteres til rødt nivå

Meteorologisk institutt hever farenivået fra oransje til rødt for vindkastene som er ventet inn over Østlandet fredag. Ekstremværet har fått navnet «Knud».

– Vi oppgraderer farenivået til rødt for områdene Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Det er dagens ferske prognoser som viser enda kraftigere vind enn torsdag, som gjør at Meteorologisk institutt har landet på rødt nivå. Rødt er nivået for ekstremvær der det er fare for store ødeleggelser og reell fare for at liv går tapt.

For Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, forblir farenivået på oransje. Disse fylkene får ikke ekstremvær, men kan få helt opp til full storm. I Hordaland blir det også full storm, men farenivået er på gult nivå.

Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund.

Inntil seks meter høye bølger
Uværet ventes å slå inn over Rogaland og Sørlandet allerede ved 14-tiden fredag. Deretter vil vinden bevege seg innover fjellet og mot Østlandet.

– Denne vinden har også med seg inntil seks meter høye bølger som vil ramme Vestfold og Østfold spesielt, forklarer statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness til yr.

Ekstremværet «Knud» vil også herje i fjellet i Sør-Norge. Statens vegvesen anbefaler vinterdekk hvis du skal over fjellet mellom Østlandet og Vestlandet. Stedvis snødekke på Haukelifjell og Hardangervidda. På toppen av Valdresflya er det helt hvitt av snø.

En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

– Hold deg unna stormen
Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund. Flere steder langs kysten regnes det som farlig å være ute i småbåt på grunn av høye bølger.

– For folk betyr dette et uvanlig vær som vi ser veldig sjelden. Det er all grunn til å ta dette alvorlig, og ikke oppsøke farlige situasjoner. Hold deg unna, ikke gå ut for å se på stormen. Sikre alt av løse gjenstander og sett bilen i garasjen, sier Thyness og legger til:

– Det er all grunn til å ta dette alvorlig. Det er sjelden kost, sier hun.

Uværet kan føre til store skader over store områder. Både politiet og brannvesenet ber folk om å ta nødvendige forholdsregler. Folk bes om å sikre løse gjenstander og innstille seg på strømbrudd.

Klokken 13.45 har nærmere 10.000 kunder mistet strømmen i Agder-fylkene, ifølge Agder Energi Nett. Strømkunder må være forberedt på at strømmen kan bli borte på grunn av de sterke vindkastene, melder NVE. Folk bes holde seg borte fra eventuelle strømledninger som ligger på bakken eller henger lavt .

NSB opplyser at de øker beredskapen, blant annet med et stort diesellokomotiv i Egersund, som skal bidra til å dra togene løs dersom det oppstår uforutsette situasjoner på grunn av uværet.

Skagerak Nett setter full beredskap fra fredag klokken 14. Dette innebærer at alt tilgjengelig mannskap forberedes for å rette feil som kan oppstå i nettet i Vestfold og Grenland.
Forsikringsselskapet registrerte 80 skader, og skader for over fire millionar kroner etter uværet på Vestlandet onsdag kveld og natt til torsdag. Nå oppbemanner Tryg for å ta seg av skader i større omfang.

Les mer på YR

Kommentarer

kommentarer