Nyhetsartikkel

14 september 2018

Einar Aas tapte 1,3 milliarder på én uke – går trolig personlig konkurs

Mer regn ga konkurs: Kraftrader Einar Aas går trolig konkurs etter kjempetap i kraftmarkedet.

I fjor hadde Einar Aas null i inntekt og formuefall på over en halv milliard, skriver DN. Etter massive tap kan han nå gå konkurs. Ifølge VG har Aas gått med tap på 1,3 milliarder kroner den siste uken.

Aas bekrefter også konkurstrusselen på telefon overfor Agderposten (krever abonnement) klokken 13.30 torsdag.

– Ja, jeg kan bekrefte innholdet. Det er dessverre tilfellet. Jeg har ut over det ingen kommentarer. Snakk med Nasdaq, sier han til avisen.

Svingninger i markedet
Nasdaq-børsen har tvangssolgt Aas’ posisjoner.

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen», skriver Aas i pressemeldingen, ifølge DN.

«Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs»

Mer regn
Grunnen til at den nordiske kraftprisen falt så kraftig på mandag, er enkelt sagt utsikter til mer regn og dermed fullere magasiner – selv om det også er en rekke andre forhold som spiller inn, ifølge konserndirektør Steffen Syvertsen i AHgder Energi.

– At Nasdaq-børsen for elektrisitet nå har tvangssolgt Einar Aas’ private posisjoner (investeringer) i kraftmarkedet, skyldes at han og andre som handler på børsen, må stille garantier for de tapene de kan risikere å få, sier konserndirektøren til Dagbladet.

– Da prisdifferansen gikk feil vei, måtte han gå inn med mer kapital for å dekke det opp, forklarer Syvertsen om hvordan dette fungerer.

KRAFTSJEF. Steffen Syvertsen, konserndirektør i Agder Energi. Foto: Agder Energi
KRAFTSJEF. Steffen Syvertsen, konserndirektør i Agder Energi. Foto: Agder Energi

Da Aas ikke lenger hadde mer kapital å skyte inn, solgte Nasdaq alle hans posisjoner og kom ut med et gigantisk tap – så stort at Einar Aas nå ifølge sin egen pressemelding altså risikerer å gå personlig konkurs.

Tap for de andre aktørene

De som i første omgang blir sittende med tapet, er de andre aktørene på Nasdaqs kraftbørs. De har alle måttet skyte inn en betydelig sikkerhet for i det hele tatt å få lov å handle kraft på børsen, penger som går inn i et fond som skal dekke blant annet slike hendelser som dette.

– Dette betyr at de som er aktører på Nasdaq, må gå inn med mer kapital i det fondet som skal dekke slike tap, forklarer Syvertsen.

Rådmannen: – Vi har forståelse og omtanke
Aas har vært en av landets desidert største skattebetalere. I hjemkommunen Grimstad betalte han i 2016 227 millioner kroner i skatt, skriver Dagbladet. Dette året hadde Aas en personlig inntekt på 833 millioner kroner og en formue på 2,1 milliarder kroner, skriver DN.no.

Etter fordeling mellom fylke, stat og kommune satt Grimstad med igjen 49 millioner kroner i 2016, ifølge Dagbladet. Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø forteller avisen at Aas har bidratt til realisering av blant annet skole, barnehage og bibliotek i kommunen.

– De er i en ekstremt vanskelig situasjon, og det har vi forståelse og omtanke for, sier Rådmannen i Grimstad Kommune, Tone Marie Nybø Solheim.

Les mer i E24

Kommentarer

kommentarer