Det første av to lavtrykk som er på vei mot Norge kommende helg ligger an til å bli et skikkelig ruskevær med mye regn, kraftig vind og enda kraftigere vindkast.
Det er sendt ut oransje farevarsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Akerhus, Oslo, Hedmark og Oppland.
Oransje er nest høyeste nivå på de nye farevarslene.

Meteorologene vurderer også å sende ut gult varsel for Vestfold og Østfold.

Når toppen i natt
Uværet er nå i ferd med å bygge seg opp på kontinentet og lå torsdag formiddag over Frankrike.

Meteorolog Tone Christine Taule ved Meteorologisk institutt i Bergen forteller at lavtrykket i løpet av kvelden vil bli kraftigere og passere vestkysten i Nord-Tyskland, før det legger seg i Nordsjøen utenfor Danmark og øker til full styrke i løpet av natten.

– Lavtrykket når toppen mens det ligger utenfor Danmark og på sin ferd over Skagerrak mot Norge. På vestkysten i Danmark kan det bli opp i full storm i natt til fredag og på morgenkvisten, sier Taule.

Orkan vest for Danmark
Vest i havet utenfor Danmark er det også ventet vind opp i orkan styrke en kort periode fredag morgen.

– Vinden vil være på sitt sterkeste ute i havet, men vi venter liten storm, periodevis full storm, når lavtrykket treffer Norge fredag formiddag, sier meteorologen.

– Unngå å være ute på det verste
Men det er vindkastene som vekker størst bekymring. Vinden treffer fra sørvest, som senere dreier til nordvest, og vil føre til vindkast på over 30 meter per sekund (m/s) i fjellstrøkene i Sør-Norge.

I indre strøk Østafjells kan de komme opp i 20-25 m/s når vinden fyker over fjellet og slår ned i lavlandet.

– I disse områdene kan så sterke vindkast føre til alvorlige ødeleggelser. Folk bør absolutt ikke legge ut i båt, løse gjenstander må festes og det kan være lurt å unngå å bevege seg utendørs mens det står på som verst. Ting kan blåse over ende og bygninger kan få skader, sier Taule.

Vindkast i Norge fredag og lørdag

Avtar i styrke på kvelden
Den sterkeste vinden er ventet fredag ettermiddag. Utover kvelden vil den minke, først i Agder-fylkene, Telemark, Oslo og Akershus, sent fredag kveld også i Buskerud, Oppland og Hedmark.

Lavtrykket beveger seg nordover og vil treffe Midt-Norge utover natten og Nordland lørdag.

– Da vil lavtrykket være litt svekket. Det blir fortsatt betydelig med nedbør, sterk vind og svært kraftige vindkast, sier Taule.

Se Kristian Gislefoss fortelle om uværet som er på vei:
https://www.yr.no/artikkel/venter-full-storm-i-nordsjoen-og-skagerrak-1.14159233

Mye regn og vind
Været de nærmeste dagene blir mye våtere enn hittil i sommer. Et lavtrykk kommer inn fra Danmark og gir regn over hele landet. Meteorologene har sendt ut farevarsel.