Nyhetsartikkel

09 august 2018

Energilagring i blå batterier

Hvordan kan vannbasert energilagring bidra til lavere nettleie? Og hva er egentlig et blått batteri? Det er blant temaene som løftes fram på frokostmøtet «Grønn effekt i blå batterier» på Arendalsuka 14. august.

Etter en rekordvarm sommer hvor analytikerne varsler svært høye strømpriser til vinteren, er det duket for debatt om alternativer til elektrisk lagring og oppvarming på den årlige Arendalsuka.

– Timingen kunne knapt vært bedre for et arrangement om hvordan smart bruk av vannbåren oppvarming kan bidra til lavere strømregninger, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme i en pressemelding.

Nyord: blå batterier
På frokostmøtet, som finner sted på Thon Hotel midt i Arendal tirsdag morgen, vil de frammøtte få høre om hvordan blå batterier kan flytte energiuttak bort fra perioder med høy belastning på nettet – på en langt billigere måte enn elektrisk batterilagring.

– Et blått batteri lagrer energi i vannbårne systemer til oppvarming og tappevann. Tenk på det som en termos koblet til et varmesystem – enten lokalt i et hus eller i et større system, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), som skal holde innlegg om temaet.

Et gigantisk «blått batteri» blir også presentert på møtet. På Furuset i Oslo planlegger nemlig Norges største fjernvarmeselskap Oslo Fortum Varme å lagre overskuddsenergi fra byen om sommeren i et termisk lager i bydelen til bruk om vinteren. Prosjektet er en del av forskningssenteret Zero Emisson Neighbourhoods in Smart Cities (ZEN).

­– Slik lagring av energi kombinert med vannbårne oppvarmingssystemer kan frigjøre plass i kraftnettet til for eksempel elbil-lading – eller annen nødvendig elektrifisering, sier Mellvang-Berg.

Gir besparelser
Det er anslått at minst 140 milliarder kroner må brukes på kraftnettet innen 2025 til nødvendig vedlikehold og økt kapasitet som følge av elektrifisering. Regningen er det forbrukerne som får.

– Kraftnettet dimensjoneres etter effekttoppene vinterstid, som utløses av elektrisk oppvarming. Hvis vi i større grad dekker energibehovet til oppvarming og tappevann i bygninger med varmepumper, fjernvarme og bioenergi, vil dette redusere investeringsbehovet i strømnettet og gi rimeligere nettleie, sier Hagemoen.

Et notat med konkrete eksempler på besparelsene vannbårne løsninger kan gi, laget av konsulentselskapet Enerviva, vil bli presentert på frokostmøtet.

Foruten de tre innledningene, blir det politisk debatt med Kjetil Kjenseth (V), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Gisle Meininger Saudland (Frp), medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget og Andreas Halse (Ap), miljøpolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti.

Bak arrangementet står Norsk Fjernvarme, Rørentreprenørene Norge, Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), VVS-foreningen og Norsk Bioenergiforening (Nobio)

Et detaljert program kan sees på arrangementets Facebook-side.

Kommentarer

kommentarer