Nyhetsartikkel

28 mai 2018

Klimatrusler skaber jordskælv i energibranchen

René Savelsberg, direktør i kapitalfonden SET Ventures opfordrer alle aktører, herunder de nølende finansielle institutioner, til at tænke stort, grønt og hurtigt.

En dramatisk omstilling af klodens energisystem er i gang og vil kræve årlige multi-milliardinvesteringer. ’Tænk stort, grønt og globalt’, lyder et råd til de selskaber, der vil leve af transitionen. Intelligent Energi opfordrer til en fokuseret indsats, der videreudvikler danske styrkepositioner.

I det nordlige Holland er der registreret flere jordskælv, der af myndighederne forbindes med produktion af naturgas fra Groningen-feltet. Den hollandske regering har derfor bedt større gaskunder over hele landet om at udfase deres forbrug i en fart, og inden for de næste ti år skal også tusindvis af hollandske hjem omstille deres energianlæg fra naturgas til eldrevne varmepumper og andre grønne løsninger.

De voldsomme jordskælv sætter gang i innovationen i Holland, påpeger adm. direktør René Savelsberg fra SET-Ventures, der med base i Amsterdam investerer i lovende energivirksomheder med globalt markedspotentiale. Ifølge direktøren er FN’s klimaaftale fra Paris ved at få samme effekt på globalt plan.

– Energisektoren er inde i en omstilling med dramatiske ændringer, og med Paris-aftalen har politikerne slået fast, at vi skal ændre hele vores energisystem, lyder det fra René Savelsberg under dagens Nordic Clean Energy Week event i Nordens Hus i København.

Behov for løsninger i stor skala
Når SET-Ventures investerer, så er der fokus på energisystem løsninger, der kan skaleres op og bruges overalt i verden.

– Udfordringen er den tvedelte, at den globale efterspørgsel på energi bliver ved med at vokse samtidig med, at vi skal bringe CO2-udledningerne ned til noget nær nul i 2050, påpeger René Savelsberg, der opfordrer alle involverede inklusiv nølende finansielle institutioner til at tænke stort, grønt og hurtigt.

Heldigvis falder priserne hastigt på vindmøller, solceller og batterier, og omstillingen af energisystemet vil blive hjulpet på vej af digitaliseringen og involvering af mange andre sektorer, påpeger direktøren fra SET-Ventures, der fx har investeret i det tyske selskab Sonnen, der sælger batterisystemer inklusiv smart styring til hjem og bygninger med solceller.

– 80 procent af deres ydelse er software, fortæller René Savelsberg og understreger dermed, at digitaliseringen kan være med til at vende op og ned på energibranchen, som vi kender den.

Data hvert 5. minut
Adm. direktør Simon Bak Kristensen fra danske Best Green mener også, at digitalisering kombineret med nye forretningsmodeller kan bidrage til den grønne omstilling. Best Green opsætter og driver varmepumper og tilbyder opvarmning/køling til boligejere og offentlige institutioner til en fastpris som et alternativ til klima-belastende oliefyr. Hvert femte minut kommer der data fra Best Greens varmepumpeanlæg, og de mange informationer bruger selskabet til at optimere drift og økonomi ved hjælp af sin software.

– Vi nærmer os 250 kunder, oplyser Simon Bak Kristensen fra det unge firma, der i lighed med mange andre ser partnerskaber som nødvendigt, hvis løsningen for alvor skal op i skala og gøre sig gældende på det globale marked for bæredygtig teknologi og systemløsninger.

Energiforlig skal skabe flere succeser
For branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Branchefællesskab for Intelligent Energi er det vigtigt, at det næste forlig sikrer en fortsat udvikling af danske styrkepositioner inden for energisystemintegration og fleksibilitet, så nye virksomheder som Best Green kan spirer frem ovenpå den gode danske infrastruktur – til gavn for kunderne .

– Hvis forsyningssektorerne får råderum til innovation i den regulering, de er underlagt, og de offentlige støttemidler får et løft, så øger vi chancen for flere kommercielle succeser – og dermed mere vækst og flere arbejdspladser, siger Helle Juhler-Verdoner.

Eventen i Nordens Hus blev arrangeret af Branchefællesskab for Intelligent Energi i samarbejde med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Nordisk Energiforskning og Nordisk Innovation som en del af en stribe arrangementer under den igangværende nordiske energiuge i København/Malmø.

Kommentarer

kommentarer