Nyhetsartikkel

19 april 2018

Energiministre indleder lang slutspurt mod nye mål i EU

Hvor langt er EU-landene villige til at gå med hensyn til andelen af grøn energi og energieffektivisering? Dansk Energis EU-chef ridser situationen op forud for dagens forhandlinger i Sofia.

Hvor stor skal andelen af vedvarende energi være i Europa i 2030? Og hvor meget skal vi spare på energien? Det er to af de centrale emner, som EU’s energiministre drøfter, når de i dag mødes i Bulgariens hovedstad, Sofia, skriver Dansk Energi.

På et topmøde tilbage i 2014 besluttede EU’s stats- og regeringsledere egentlig mål på 27 procent for både VE-andelen og energibesparelser. Siden har der imidlertid været en dramatisk udvikling i priserne på både vind- og solenergi, og derfor er forventningen, at målet for vedvarende energi vil blive justeret opad. Det vil det også for energieffektivitet.

Dansk Energi har tidligere regnet sig frem til, at en øgning fra 27 til 35 procent kan betyde øgede eksportindtægter for Danmark på 18 milliarder kroner.

Hvor langt vil de gå?
I Europa-Parlamentet har man spillet ud med forslag om 35 procent vedvarende energi i 2030 og 35 procent forbedring af energieffektiviteten. Energirådsmødet i Sofia skal teste, hvor langt EU’s medlemslande er villige til at bevæge sig i den retning.

Dansk Energi har tidligere regnet sig frem til, at en øgning fra 27 til 35 procent kan betyde øgede eksportindtægter for Danmark på 18 milliarder kroner.

Portugal, Sverige og Luxembourg skulle være klar til at gå til 35 procent VE. Meldingerne er desuden, at Finland bevæger sig i samme retning, og at Frankrig i hvert fald overvejer at gå over 30 procent. I Danmark er der fortsat interne forhandlinger i regeringen om, hvilke mål man vil anbefale.

Ser man på tidsplanen, kan forhandlingerne i Sofia blive indledningen på en ganske heftig slutspurt hen mod næste møde mellem EU’s energiministre den 11. juni. Det er nemlig sidste møde af den slags under det bulgarske formandskab, og der er fortsat en ambition om at afslutte forhandlingerne med Europa-Parlamentet inden da.

Hvis det skal lykkes, står embedsmænd fra både Danmark, Tyskland, Sverige, Bulgarien, med flere foran nogle travle måneder. Og det samme gør naturligvis forhandlerne i Europa-Parlamentet. Udover mål, skal man finde enighed om principper for at tildele støtte, VE-andele i varme og transport, egenproducenters rolle og så videre.

Siden EU-Kommissionens forslag til nye VE- og EE-direktiver blev præsenteret i november 2016, er der tilbragt hundredevis af timer i fohandlingslokalerne. Efter dagens møde i Sofia vil man formodentligt kunne ane målstregen for den proces.

Kilde Dansk Energi

Kommentarer

kommentarer