Nyhetsartikkel

06 april 2018

Fem fakta om smarte strømmålere

Blir du forvirret av alle påstandene om de nye strømmålerne? Her har vi samlet svar på de fem vanligste spørsmålene.

Av Informasjonsavdelinga,
Energi Norge

Innen årsskiftet skal alle landets 2,9 millioner strømmålere byttes ut med smarte målere som sender inn nøyaktig forbruk til nettselskapet. Ved utgangen av 2017 var halvparten av målerne montert, og over 98 prosent av installasjonene hadde gått etter planen.

1. Hvorfor innføres dette?

Det er NVE som har bestemt at smarte målere skal innføres. Dette er et ledd i moderniseringen og digitaliseringen av strømnettet. Du slipper å lese av måleren og får en mer presis faktura. Målerne kan etter hvert varsle om strømbrudd og jordfeil hos den enkelte kunde, slik at feilen kan rettes raskere, også om du er bortreist. Målerne åpner også for smartere og mer økonomisk energibruk i hjemmet.

2. Blir strømmen dyrere?

De nye målerne påvirker ikke selve strømprisen, men det blir mulig å betale det strømmen koster akkurat den timen du bruker den. Målerne betales over nettleien med noen hundrelapper ekstra i året. På sikt vil målerne bidra til lavere nettleie, ved at nettselskapene får bedre oversikt over bruken av strømnettet og kan redusere kostbare investeringer.

Les mer om smarte strømmålere

Gå til nymåler.no

3. Kan andre se når jeg bruker strøm?

Måleren registrerer bare hvor mye strøm du bruker i timen, ikke hva du bruker strømmen til. All informasjon sendes kryptert til nettselskapet, og behandles etter strenge personvernregler. Informasjonen brukes kun til å gi deg riktig strømregning og trygg strømleveranse. Nettselskapet har ikke lov til å dele informasjonen med andre uten ditt samtykke.

4. Stråler de nye målerne?

Strålingen fra målerne er svært svak og kan sammenliknes med det som kommer fra en vanlig tv eller fjernkontroll. Maksimal sendeeffekt er én fjerdedel av det som er tillatt for mobiltelefoner. Kontrollmålinger viser at strålingen er under én tusendel av grenseverdien. Både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statens strålevern er tydelige på at målerne ikke medfører noen helsefare.

5. Er det frivillig å bytte måler?

Nettselskapet eier måleren, bestemmer hva slags målere som skal brukes og har krav på tilgang til måleren. Det fremgår av avtalen mellom kunden og nettselskapet. Svært mange målere må skiftes fordi de har nådd sin levealder. Da er det fornuftig å velge digital og trådløs teknologi.

Kommentarer

kommentarer