Nyhetsartikkel

27 mars 2018

Fyn er dækket med fibernet

Dækningen med fibernet i de danske landdistrikter er blandt Europas bedste. Det skyldes især de lokale og regionale energiselskaber, som i mere end et årti har gravet den nye digitale infrastruktur ud til husstande og virksomheder i lokalområder i landet. På Fyn er dækningen med fibernet i flere kommuner på over 70 procent.

I Danmark har energiselskaberne sikret, at over halvdelen af landet er dækket med fibernet. Lokalt kan dækningen være langt større.

Alene på Fyn har over 100.000 husstande og virksomheder adgang til gigabit-forbindelser gennem fibernet. I en lang række fynske kommuner – for eksempel Nordfyns, Assens og Svendborg Kommune – er dækningen med fibernet over 70 procent, mens dækningen i Odense er på 35 procent. Det viser tal fra Energistyrelsens kortlægning af bredbånd i Danmark.

Lokal opbakning sikrer fibernet
Udviklingen er i høj grad drevet af lokalområderne og ildsjæle, som selv står for at samle opbakning til at få fibernet til byen. I disse lokalområder rundt om i kommunerne er dækningen især i top.

– Hvert år tilslutter vi tusindvis af fynboer på fibernettet. Det skyldes i høj grad den massive, lokale opbakning rundt om i kommunerne, hvor borgerne går sammen om at sikre, at gravemaskinerne kommer til lige netop deres område, siger Carsten Hansen, bredbåndsdirektør hos Energi Fyn:

– Med de store investeringer vi foretager i udbredelsen af fibernettet på Fyn, er det lige præcis den store lokale tilslutning, som er nødvendig for at få fremtidssikret den fynske digitale infrastruktur, siger Carsten Hansen.

Fakta om fibernet

  • Fibernet er lavet af glas eller plastik og er designet til at transportere data med lysets hastighed langs det indre af fiberens kerne.
  • Med fibernet kan der opnås næsten ubegrænset båndbredde, og hastighederne på fibernettet er lige hurtige, hvad enten det gælder download eller upload.
  • Fibernet giver dermed mulighed for bredbåndshastigheder, som langt overstiger 1000 Mbit/s (1 Gigabit).
  • Fibernet er fundamentet for alle bredbåndsteknologier – hvad enten de er kabelbaserede, trådløse eller mobile.

Ubegrænset båndbredde til borgerne
Hos SEF, som har udbredt fibernettet på Sydfyn, og sikret en dækning på over 70 procent i Svendborg, er der også fokus på at fremtidssikre Fyns digitale infrastruktur.

– Vi har allerede tilsluttet langt over halvdelen af alle de borgere, som har adgang til fibernettet i vores lokalområde. Dermed har vi med fibernettet også gjort klar til, at vi i fremtiden kan levere gigabit-forbindelser til alle, der ønsker det, siger Claus Holm Andersen, direktør hos SEF Fiber:

– Når man først har fået installeret fibernettet, så behøver man ikke længere tænke over, om der nu er kapacitet nok i nettet. Det er lidt ligesom med strøm i kontakten. Vi vil gerne derhen med samfundet, hvor man ikke behøver at tænke over, om der nu også er kræfter nok i nettet til alle ens apparater, slutter Claus Holm Andersen.

Udover Energi Fyn og SEF står nef Fonden (Kerteminde) og SE (Ærø) bag udrulningen af fibernet på Fyn.

Som borger har du mulighed for at få et skattefradrag for etableringsomkostningerne til fibernet via håndværkerfradraget.

Kommentarer

kommentarer