Størst verdi i grisgrendte strøk

Jørn Kristiansen
SPENT: Utviklingsdirektør Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt.Foto: Kamilla Pedersen/MET

Får data fra NVE og Vegvesenet
Kombinert med andre datakilder, som Statens vegvesen, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Bane NOR og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), økes værvarslenes treffsikkerhet ytterligere.

Men et så stort tilfang av data fra forskjellige aktører var også en stor utfordring for teamet bak værdatatjenestene på Yr.

– Fra et akademisk perspektiv er det en ny utfordring å utvikle metoder som utnytter ikke-konvensjonelle data og effektivt benytter dem i værvarsling, sier instituttleder Nils Gunnar Kvamstø ved Geofysisk institutt på Universitetet i Bergen.

Kan bli tatt ut i kvalitetskontroll
Forskerne har løst problemet med hvordan innhentingen av data kan kvalitetssikres automatisk. Kvalitetskontrollen blir utført hver time.

– Det betyr at en værstasjon i en hage kan være inkludert i værvarselet om morgenen, men tas ut om ettermiddagen om den står i sola, forklarer Kristiansen.

Testkjøringer av den nye modellen viser at den nye metoden er i stand til å halvere antallet store feil om vinteren, når private observasjoner blir brukt i kombinasjon med tradisjonelle observasjoner.

Forbedringen av temperaturvarslene på Yr er gjort i samarbeid med prosjektet RadPro, som er finansiert av Forskningsrådet sammen med flere vannkraftprodusenter, og er ledet av EnergiNorge.